Rebelové vrací úder v několika oblastech Sýrie, Asadovy síly podle nich útočí na civilisty

Na západě Sýrie se rozhořely boje. Rebelové zahájili útok na vládní síly v provincii Latákíja a poblíž Hamá, uvedli aktivisté z exilové organizace SOHR. Do sousedního Iráku mezitím dorazil americký ministr obrany Ashton Carter, který zde jedná o posílení boje proti Islámskému státu (IS). Američané by mohli Iráku pomoci dobýt zpět strategický Mosul. Poblíž města v pondělí spolu s Kurdy zabili z vrtulníku vysoce postaveného člena IS.

Křehké příměří v Sýrii dohodly světové mocnosti na konci února. Od té doby si opozice stěžuje na porušování příměří, k němuž prý došlo už ve dvou tisících případech. „Asadovi i džihádistům je jedno, kdo porušil příměří. V okamžiku, kdy budou cítit, že mají strategickou převahu na frontové linii, tak budou útočit,“ konstatoval odborník na bezpečnost Emil Aslan.

Frakce bojující pod praporem Svobodné syrské armády a islamistické skupiny Ahrár aš-Šám nyní oznámily, že na jakékoli útoky na civilisty odpoví silou. Podle agentury Reuters povstalecké skupiny v Sýrii ohlásily, že „nová bitva“ je na spadnutí. Později se objevily zprávy o útocích rebelů v provinciích Latákíja a Hamá.

Jde i nejde o porušení příměří. V současné době probíhají boje hlavně mezi Asadovou armádou a mezi džihádistickými skupinami. I když tyto skupiny podle všeho dostávají podporu ze strany Svobodné syrské armády.
Emil Aslan

 Dohoda o neútočení se netýká radikálů z Islámského státu (IS) a fronty An-Nusra, čímž Asadův režim omlouvá pokračující boje v okolí Aleppa a Homsu. Podle aktivistů zabily pondělní nálety v Homsu nejméně čtyři osoby.

Ze severu země uprchly v poslední době desetitisíce lidí, hranice s Tureckem ale zůstávají zavřené. Lidskoprávní organizace navíc Ankaru obviňují ze střelby na běžence.

Mír zatím v nedohlednu

Vedoucí opoziční delegace na mírových jednáních ve Švýcarsku Asad Zubí o víkendu vyzval opoziční bojovníky, aby odpovídali na útoky vládních sil. Podle opozice se ženevská jednání dostala téměř do slepé uličky vinou neústupnosti Damašku, který odmítá jednat o Asadově budoucnosti.

Pokud vás napadnou jednou raketou, odpovězte deseti. Budeme zneužívat příměří stejně, jako to dělá režim.
Asad Zubí
lídr opoziční delegace v Ženevě

„Nynější kolo ztroskotá, pokud mocnosti v čele s USA a Ruskem syrskou vládu o nutnosti jednat o Asadovi nepřesvědčí,“ uvedl jeden ze zástupců opozice, která už požádala OSN o přerušení rozhovorů, dokud Damašek neprojeví skutečnou snahu o politické změny.

Boje mezitím pokračují i v sousedním Iráku. Tamní armáda minulý týden oznámila, že získala plnou kontrolu nad strategicky významným městem Hít, které drželi v rukou islamisté. Osvobozování města v provincii Anbár začalo na přelomu března a dubna. Dobytí Hítu znamená odsun pozic IS dál na západ k syrské hranici.

obrázek
Zdroj: ČT24

USA v Sýrii poprvé nasadí vrtulníky Apache

Irácká armáda navíc nyní bude moci spojit své síly z oblastí severně a západně od Bagdádu v přípravě na tažení na dvoumilionový Mosul. Právě v tomto boji chtějí Američané Iráčanům pomoci. Dobytí Mosulu je považováno za klíčové pro porážku IS.

Spojené státy nyní vyšlou do Iráku dalších více než 200 vojáků a vůbec poprvé nasadí do bojů proti IS vrtulníky Apache. Podle USA jde o součást posíleného tažení proti islamistům, které nedávno oznámil prezident Barack Obama.

Detaily v zemi během pondělí dojednával ministr obrany Ashton Carter, podle něhož hodlá Washington v oblasti umístit další raketová odpalovací zařízení pro podporu boje o Mosul.