Čínsko-filipínský spor o ostrovy v Jihočínském moři eskaluje, bude válka?

Peking - Čínsko-filipínský spor o ostrovy v Jihočínském moři nabral na obrátkách. Čínské cestovní kanceláře do odvolání zrušily veškeré zájezdy na Filipíny. Velvyslanectví v Manile navíc varovalo čínské občany, aby v pátek nevycházeli do ulic, protože se ve městě chystají masové protičínské protesty. Informovala o tom dnes čínská státní média. Podle nich by mohla vypuknout i válka. Hlasatelka čínské televize CCTV včera ve zprávách mylně označila Filipíny za „nedílnou součást Číny“.

Výrok hlasatelky se stal internetovým hitem

„Všichni víme, že Filipíny jsou neodmyslitelnou součástí čínského území. Je nesporný fakt, že Filipíny spadají pod čínskou suverenitu,“ uvedla hlasatelka Che Ťia v celostátním vysílání. Tato věta se vzápětí stala hitem na internetu, kde se k ní objevila řada vtipných komentářů.

„Pokud je to možné, nevycházejte ven, a jestli je to nutné, nechoďte sami. Pokud uvidíte, že se někde koná demonstrace, nezastavujte se a nepozorujte, co se děje,“ radí čínská ambasáda na svých webových stránkách.

Pozastavit zájezdy na Filipíny na dobu neurčitou nařídila přímo čínská vláda. Cestovní agentury slíbily vrácení peněz zákazníkům, kteří již mají výlet zarezervovaný. Čínští turisté představují devět procent všech návštěvníků přijíždějících do země.

Jihočínské moře nejen ukrývá bohaté zásoby ropy a plynu, ale je také strategickou námořní cestou mezi východní Asií, Blízkým východem a Evropou a oplývá hojností ryb. Kromě Filipín vede Čína teritoriální spory o oblasti v Jihočínském moři rovněž s Vietnamem, Brunejí, Malajsií a Tchaj-wanem.

Čína a Filipíny se dlouhodobě přou o řetězec útesů a skalnatých ostrůvků Chuang-jen, který je na Filipínách známý pod názvem Scarborough Shoal (Mělčina Scarborough). Ostrůvky leží v Jihočínském moři, kde byly odhaleny velké zásoby ropy a plynu.

Čína
Zdroj: ČT24

Vystřídá dialog válka?

Náměstek čínského ministra zahraničí Cchuej Tchien-kchaj sice již dříve prohlásil, že Peking chce konflikt řešit prostřednictvím dialogu a diplomacie, čínská oficiální média dnes však nešetří silnými slovy a tvrdí, že Čína bez váhání vstoupí do války a bude hájit svůj nárok na ostrovy. „Navzdory naší ochotě o této otázce diskutovat se filipínští představitelé rozhodli tlačit nás do situace, z níž jediným možným východiskem bude ozbrojený střet,“ napsal deník China Daily v dnešním úvodníku.

Nejnovější napětí mezi Čínou a Filipínami vyvolal incident z 10. dubna, kdy filipínské námořnictvo obvinilo čínské rybáře z nezákonného rybolovu v oblasti Mělčiny Scarborough. Filipínské námořní hlídky tehdy zadržely osm čínských rybářských lodí.