Lukašenko chce od unie peníze na ochranu hranic

Minsk - Běloruský prezident Alexandr Lukašenko bude po Evropské unii požadovat peníze na financování ochrany společných hranic. Lukašenko ve středu v parlamentu řekl, že šéfovi běloruské pohraniční služby vydá pokyn „odjet do Bruselu a poprosit o peníze“ na ochranu hranic země s Polskem, Lotyšskem a Litvou.

„Na udržování pohraniční stráže platíme ročně nejeden milion dolarů, a oni nám pak odpovídají sankcemi,“ stěžoval si prezident s odkazem na rozhodnutí Bruselu zakázat do zemí EU vstup několika desítkám běloruských politiků, soudců, policistů a novinářů.

V reakci na represe proti běloruským disidentům rovněž Evropská unie zablokovala majetek několika běloruských státních firem v západoevropských bankách. „Hranici samozřejmě před nelegálními přistěhovalci ochráníme, ale 'ty mně na to přivezeš peníze',“ ukázal podrážděný Lukašenko prstem na ředitele pohraniční služby Ihara Račkovského.

Alexandr Lukašenko
Zdroj: ČT24

Prezident zároveň poslance informoval, že část běloruských pohraničníků byla v souvislosti s blížícím se mistrovstvím Evropy ve fotbalu převedena ze západní hranice na jih, na hraniční přechody s Ukrajinou. Západní hranici bude podle Lukašenka chránit policie ve spolupráci s místním obyvatelstvem. Početní stav pohraničních vojsk se podle prezidenta v žádném případě zvyšovat nebude.

Kontrola se nyní zaměří na imigranty

Běloruský tisk koncem dubna informoval, že v souvislosti s vyhlášenými sankcemi EU se Minsk rozhodl přehodnotit systém hraniční ochrany. Hlavní důraz budou nyní pohraničníci klást na kontroly osob vjíždějících do země, zatímco dosud byly síly rozloženy rovnoměrně na kontrolu při vjezdu i výjezdu.

Změnu režimu pohraniční služby potvrdil nedávno sám Lukašenko. Na pracovní cestě do pohraničních oblastí prohlásil, že po oslabení hraničních kontrol na výjezdu z Běloruska „Západ zavalila vlna migrantů z Afghánistánu, Pákistánu a Asie“.