Na summit G8 v Camp Davidu Putin nepřijede, vyšle Medvěděva

Washington – Na nadcházející summit skupiny G8 v USA nedorazí nový ruský prezident Vladimir Putin, místo sebe však vyšle premiéra Dmitrije Medvěděva. Oznámil to ve středu Bílý dům po telefonickém rozhovoru Obamy s Putinem. Šéf Bílého domu se s Putinem sejde až při příležitosti summitu skupiny G20, který se v červnu bude konat v Mexiku. O telefonickém rozhovoru ve středu informoval i Kreml, ale o Putinově neúčasti na summitu v Camp Davidu se nezmínil.

Setkání Putina s Obamou na summitu G8 v americkém Marylandu mělo být první schůzkou obou státníků po inauguraci Putina do nejvyšší ruské ústavní funkce. „S odvoláním na své povinnosti související se jmenováním členů nové ruské vlády prezident Putin s politováním oznámil, že se nebude moci zúčastnit summitu G8 v Camp Davidu ve dnech 18. a 19. května,“ uvádí se v prohlášení Bílého domu. S Putinem se Obama tedy sejde 18. a 19. června na vrcholné schůzce skupiny G20 v mexickém letovisku Los Cabos.   

Původním místem vrcholné schůzky států G8 mělo být Chicago, ale Bílý dům - podle agentury AP částečně i s ohledem na Putina - přemístil summit do Camp Davidu. Komentátoři setkání Obamy s Putinem zvědavě očekávali, mimo jiné i kvůli napětí vyvolanému spory o protiraketový štít NATO.

Barack Obama a Dmitrij Medvěděv
Zdroj: Pablo Martinez Monsivais/ČTK/AP

Problém v březnu Medvěděv s Obamou neveřejně probírali na jaderném bezpečnostním summitu v Soulu, ale jejich poznámky se díky novinářskému mikrofonu dostaly na veřejnost. „Pokud jde o všechny tyto záležitosti a především o protiraketovou obranu, tak se to dá vyřešit, ale je zapotřebí, aby mi dal (Putin) prostor,“ řekl Obama Medvěděvovi s odkazem na blížící se americké prezidentské volby. Údajná vstřícnost amerického prezidenta vůči ruským výhradám se pak v USA stala terčem silné kritiky.   

Podle Bílého domu Obama i Putin během telefonického rozhovoru zdůraznili oboustranný zájem na zachování dialogu na nejvyšší úrovni, který byl oživen „restartem“ rusko-amerických vztahů po Obamově nástupu do prezidentského úřadu.