Symbióza kovu a plastu: Nová pětieurovka je nezfalšovatelná

Vesmírný design a nejmodernější ražební technologie v sobě snoubí nová pětieurová mince, kterou se už několik dnů platí v Německu. Minci, jíž se přezdívá Modrá planeta Země, tvoří tři kruhy z různých materiálů. Padělání má zabránit do kovu zalitý modrý plastový proužek. Tato technika byla použita vůbec poprvé.

V oběhu se pětieurovka poprvé objevila ve čtvrtek. Před sídlem Spolkové banky ve Frankfurtu i u jejích poboček na ni stály ve frontě stovky lidí celý den. I když si každý mohl koupit jen jednu unikátní minci, už večer byly všechny pryč.

„Já patřím k lidem, kteří platí bezhotovostně. Takže si novou minci jen vystavím, ale jinak budu dál používat platební kartu,“ konstatovala sběratelka mincí Sabine Christová.

Jedinečný design

Nová mince nabízí pozoruhodný design. Reliéf planety Země je vlisován do kovového jádra obtočeného modrým plastovým proužkem – ten představuje atmosféru, který ji spojuje s kosmickým prostorem v podobě vnějšího prstence.

Je to prestižní záležitost, kupuje si je i laická veřejnost jako kuriozitu, památku. Tento velice složitý technologický fenomén půjde napodobit těžce.
Zdeněk Petráň
numismatik

Právě světlo-propustný kroužek má platidlo ochránit před paděláním. „Malý polymerový kroužek uvnitř je modrý, a proto se nechá okem snadno rozpoznat. Díky němu celý svět uznává, že tuto minci nejde padělat,“ konstatoval bavorský ministr financí Markus Söder.

Podle něj se v posledních letech změnil trend, když jsou místo bankovek čím dál tím častěji falšovány právě mince.

Nová pětieurová mince
Zdroj: Kai Pfaffenbach/Reuters

Bavorská mincovna vyrobí celkem 2,25 milionu kusů „planet Země“, z toho 250 tisíc speciálním razidlem, které mincím dodá zrcadlový lesk. Pro srovnání – v prosinci 2015 bylo v oběhu 5,56 miliardy dvoueurových mincí a 6,81 miliardy jednoeurových mincí.

Mince jsou určené hlavně pro sběratele a numismatiky. Podle německého listu Spiegelu ale už bavorské ministerstvo financí řeší, jestli nezavést nový design i u běžných mincí. „Pro mě je to zajímavé, protože dřív existovala pětimarka. Teď je to pětieurovka a doufám, že ještě dotisknou další várku,“ podotkl sběratel mincí Michael Rack.

Horizont: Němci stáli frontu na nové pětieurovky (zdroj: ČT24)

Pětieurovou mincí se může platit jen v Německu, na únorovém mezinárodním mincovním veletrhu ale zaujala i další země. Mnichovští raziči tak originální technologii brzy uplatní u nových zakázek ze zahraničí.