Otřesy v Japonsku sílí, kvůli poslednímu zemětřesení platilo varování před tsunami

Zemětřesení o síle 7,4 stupně Richterovy škály zasáhlo oblast u japonského města Kumamoto na ostrově Kjúšú. Bylo vydáno varování před vlnou tsunami. Jihozápad země už předtím zastihla série slabších otřesů, které si vyžádaly nejméně devět mrtvých a několik stovek zraněných. Zřítila se řada budov, jaderné reaktory ale vyvázly beze škod. Evakuováno bylo 30 tisíc lidí.

Nové silné otřesy byly opět zaznamenány v blízkosti města Kumamoto a jejich střed byl v hloubce čtyřicet kilometrů. Úřady varovaly před tsunami, která by mohla dosahovat jednoho metru, nakonec ho ale zrušily.

Podle zpravodaje BBC v Tokiu je možné, že někteří lidé uvízli pod troskami zřícených budov. Na některých silnicích vznikly trhliny. Tisíce lidí v obavách z dalších otřesů vyšly do ulic a parků.

Čtvrteční otřesy začaly před půl desátou tamního času a trvaly 30 sekund. Po 40 minutách přišly další o síle 5,7 stupně a následovala řada menších.

„Na japonské poměry je to zemětřesení relativně slabé, nicméně na ostrově Kjúšú nejsou takto silná zemětřesení zpravidla v tak malé hloubce,“ vysvětluje seismolog Aleš Špičák, proč mají aktuální otřesy horší následky než mnohdy silnější zemětřesení. 

Japonský premiér Šinzó Abe novinářům řekl, že úřady nyní mapují situaci. „Soucítím se všemi zraněnými a rád bych vyjádřil soustrast blízkým obětí tohoto neštěstí. Bezpečnost lidí je pro nás prioritou a do záchranných prací zapojíme všechny síly, které je potřeba,“ uvedl premiér.

Úřady již oznámily, že zahynulo devět lidí, bilance obětí ale ještě může růst. Zemětřesení si vyžádala přes 800 zraněných, z toho 53 vážně. Přes 30 tisíc lidí muselo opustit své domovy. Kolem 16 tisíc domácností bylo bez elektřiny a 38 tisíc domů bez plynu. Částečně se zastavila vlaková doprava. 

Desetitisíce lidí z postižené oblasti strávily noc na ulicích v obavách z další vlny zemětřesení. Zatím nevíme, kolik lidí je uvězněno pod troskami, úřady nevylučují, že tam ještě nějací mohou být. Dobrá zpráva je, že nehrozí přívalové vlny.
Barbora Šámalová
asijská zpravodajka ČT

V noci kamery zachytily záchranu osmiměsíční holčičky z trosek ve městě Mašiki, které se nachází poblíž epicentra zemětřesení a patřilo k nejhůře postiženým oblastem. Matka, dědeček, babička a starší bratr děvčátka byli v okamžiku otřesů v obývacím pokoji a kuchyni a všichni zemětřesení přežili, napsala agentura AFP. Malá holčička, která spala v jiném pokoji, byla z domu vynesena zhruba šest hodin po otřesech.

V oblasti, kde zemětřesení udeřilo, je celkem 5 jaderných reaktorů. Podle úřadů ale žádný z nich nebyl poškozen. Dva jsou v provozu a další tři byly před časem odstaveny kvůli inspekci.

Nešlo se udržet na nohou

„Papíry, knihy, květinové vázy a vše ostatní popadalo na zem,“ řekl NHK jeden z představitelů úřadů v postižené oblasti. „Otřesy byly tak silné, že jsem nemohl ani stát,“ popsal agentuře AP zástupce policie v Kumamoto. U některých budov se zřítily stěny či stropy, rozbila se okna.

Podle NHK bylo večerní otřesy možné cítit tak silně jako ty z 11. března 2011, kdy dosáhly na devět stupňů. Následná přívalová vlna tsunami si tehdy vyžádala skoro 19 tisíc obětí a nezvěstných, 410 tisíc lidí muselo být evakuováno. Vážně poškozena byla jaderná elektrárna ve Fukušimě, z níž unikla radiace.

Vydáno pod