Stále žijí, naznačuje Boko Haram v nahrávce unesených dívek z Chiboku

Naděje, ve kterou mnozí už přestávali věřit. Radikální skupina Boko Haram natočila v prosinci video s několika nigerijskými dívkami, které islamisté unesli v roce 2014. Nyní nahrávku poslala vládě jakožto důkaz, že tyto dívky stále žijí. Někteří rodiče už na něm po dvou letech odloučení své dcery poznali.

Na videu je 15 černě oděných dívek, které říkají, že patří k uneseným. Do rukou radikálů padlo v dubnu 2014 přes 270 studentek. Navzdory kampani, kterou zahájili jejich příbuzní, ale také celebrity, nigerijská vláda nedosáhla jejich propuštění. Proti její údajné nečinnosti se pořádají protesty – v lednu vyšlo do ulic Abuji několik tisíc lidí a plánuje se další pochod. Po únosu se podařilo uprchnout 57 studentkám, ale 219 se jich stále pohřešuje.

Boko Haram nafilmovala dívky krátce po únosu a od té doby o nich nebyly zprávy. Na prvním videu z května 2014 skupina žádala o výměnu za vězně. Vůdce Abubakar Shekau řekl, že dívky konvertovaly k islámu, a pohrozil, že budou přinuceny vzít si bojovníky skupiny nebo budou prodány do otroctví.

Dívky z Chiboku unesli islamisté přesně před rokem
Zdroj: ČT24

Dívky na prosincovém videu žádají nigerijskou vládu, aby s únosci spolupracovala a osvobodila je. Říkají také, že je s nimi dobře zacházeno, ale že si přejí být s rodinami.

Agentura Reuters napsala, že Rifkatu Ayubaová a Mary Ishayaová poznaly na záběrech své dcery, a Yana Galangová na něm byla schopna identifikovat pět dívek. Zástupci místních úřadů rodičům video promítli ve městě Maiduguri. „Jsou to určitě naše dcery, chceme pouze, aby nám je vláda přivedla zpět,“ řekl Galangová.

Video islamistů Boko Haram
Zdroj: ČTK/AP

Milice Boko Haram zabily na severovýchodě Nigérie a v okolních státech již více než 20 tisíc lidí. Jejich cílem je vytvořit stát s přísnými islámskými pravidly. Nyní s nimi na severu Nigérie bojuje mezinárodní vojenská mise, do níž Nigérie, Niger, Čad, Kamerun a Benin poslaly celkem 8700 mužů. Amnesty International tvrdí, že milice od roku 2014 unesly asi 2000 dětí a že mnohé jsou sexuálně zotročeny nebo přinuceny bojovat. Některé byly vycvičeny k sebevražedné misi.