Bití jehňat i rozčtvrcení zaživa. Francie zažívá další jateční skandál

Události: Francie zažívá další jateční skandál (zdroj: ČT24)

Ve Francii probíhá v těchto dnech masivní kontrolní akce v tamních jatkách. Úřady tak reagují na rozhořčení, které spustila nahrávka z jedné z provozoven. Zaměstnanci na ní týrají zvířata a často je zabíjejí nedostatečně omráčená. Není to ale ojedinělý případ.

Skrytá kamera natočila na jatkách Mauléon-Licharre, jak její zaměstnanci bijí jehňata, jak je nedostatečně omračují před porážkou a jedno zvíře dokonce rozčtvrtili zaživa. Brutálním chováním byl po zveřejnění nahrávky šokovaný i tamní ředitel.

„Sám trávím 80 procent času v našem zařízení. A pak zjistíte, že v těch 20 procentech, kdy jste pryč, když se otočíte zády, tak tu máte dva kolegy ze sedmatřiceti, dva, kteří se chovají nepřípustně a katastrofálně,“ uvedl ředitel jatek Gérard Clémente.

Zaměstnanci francouzských jatek brutálně zacházeli se zvířaty
Zdroj: ČT24

Jatka Mauléon-Licharre mají nyní zákaz činnosti a ministr zemědělství vedle toho nařídil i kontroly ve všech jatkách v zemi. Ta zařízení, kde se porušují pravidla, mají být okamžitě uzavřena.

Nejde jen o jedna jatka

Organizace L214 ale upozorňuje na to, že případ v Mauléon-Licharre rozhodně není ojedinělý. Problém je podle nich systémový a je dán obrovským množstvím zvířat, která musejí zaměstnanci jatek porážet. „Zaměstnanci mají strašně rychlou kadenci práce. Nejsou to nezbytně sadisté. Prostě jenom nerespektují pravidla,“ dodává mluvčí sdružení L214 Sébastien Arsac.

Jenom během posledního půlroku se objevily drastické nahrávky hned ze tří francouzských jatek, kdy jedny dokonce vystupovaly jako BIO. Podle průzkumů Francouzi jedí maso čím dál méně. Mimo jiné zřejmě i kvůli opakovaným skandálům a týrání zvířat. Hlavním důvodem ale zatím zůstává především jeho vysoká cena.

Vydáno pod