Orientalista: Soužití muslimů a Evropanů je možné. Ale bude to těžká práce

Orientalista Beránek: Muslimů je miliarda a půl, nemůžeme generalizovat (zdroj: ČT24)

Někde je soužití různých kultur a náboženství naprosto bezproblémové, jinde právě naopak. V případě Evropy, na jejíž území přicházejí stovky uprchlíků denně, ještě není jasné, jak soužití s muslimským světem zvládne. Ředitel Orientálního ústavu Akademie věd Ondřej Beránek v Interview ČT24 uvedl, že věří, že muslimové a Evropané spolu dokáží žít. Cesta k tomu však nebude jednoduchá.

„V zásadě věřím tomu, že to možné je. Bude to velmi těžká práce na obou stranách. Když tedy vyjdeme z předpokladu, že islám je něco, co vždycky bylo součástí různých částí Evropy, a že uprchlická krize je něco, čemu nezabráníme,“ uvedl Beránek.

Muslimů je miliarda a půl, nemůžeme generalizovat. Když vedle sebe postavíte deset lidí z islámských zemí, tak vám dají naprosto rozdílný výklad toho, jak vnímají islám.
Ondřej Beránek
orientalista

Zároveň uvedl příklady z nepříliš vzdálené minulosti, kdy obdobné soužití fungovalo. „Můžeme se podívat na komunity íránských imigrantů, kteří se naprosto bezproblémově včlenili do kulturní krajiny ve Francii nebo v našem případě muslimové z Balkánu,“ dodává orientalista, který zároveň připouští, že dnešní situace je složitější. Na obou stranách, u muslimů i Evropanů, totiž panuje řada předsudků.

Češi znají muslimy nejméně, nejvíce se jich ale bojí

Podle listopadového průzkumu společnosti STEM má 69 procent Čechů strach z uprchlíků a až 83 procent se obává přímo islámu. Beránek upozorňuje na paradox, kdy jsou české obavy oproti jiným státům vyšší, přitom v tuzemsku žije muslimů možná nejméně ze všech evropských zemí.

Do značné míry to podle něj souvisí se čtyřicetiletou izolací od okolního světa, kdy navíc bylo zcela potlačováno náboženství. A velkou roli hraje i to, že Češi jednoduše nemají takzvaně „informace z první ruky“.

Na toto téma ostatně mluvil ve středu i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) na konferenci o mezikulturním dialogu. „Lidé jsou znepokojeni, protože cítí, že nedostávají odpovědi na mnoho otázek o islámu, které je jako nemuslimy zajímají,“ prohlásil. „Musíme však rozlišit mezi extremismem izolovaných skupin a jedinců a obavami mírumilovných občanů, kteří pouze vyjadřují své znepokojení založené na omezených informacích, které dostávají z médií,“ uvedl ministr.

Mladým extremistům nerozumějí ani jejich rodiče

„Je evidentní, že se integrace muslimů v některých částech Evropy, jako se ukazuje ve Francii nebo Belgii, nezdařila úplně,“ uvedl Beránek s odkazem na radikální mladé muslimy, kteří mají na svědomí už několik teroristických útoků. Orientalista dodává, že  radikalizující se mládeži často nerozumí ani jejich vlastní rodiče.

Problém radikálních muslimů si podle Beránka intenzivně uvědomují i samotné muslimské země a řada z nich se snaží prosazovat umírněný islám.

Modernizovat islám jde a myslím si, že se to v těchto dnech i děje. Debaty v řadách samotných muslimů jsou asi nejintenzivnější v dějinách.
Ondřej Beránek
orientalista

Důležité je pak podle Beránka uvědomit si, že radikální muslimská hnutí sice používají náboženskou rétoriku, ale ve skutečnosti je víra vůbec nezajímá a sledují pouze politické cíle. Náboženství jim slouží jako pragmatický způsob, jak nalákat sympatizanty.