Výměna dokonána: Duma posvětila jmenování Medvěděva premiérem

Moskva - Dolní sněmovna ruského parlamentu schválila jmenování Dmitrije Medvěděva předsedou nové vlády. Jeho kandidaturu poslancům předložil nový prezident Vladimir Putin. Ten se do úřadu oficiálně vrátil v pondělí, kdy složil přísahu. Proti jeho návratu k moci protestuje od neděle v ulicích Moskvy opozice. Policie zadržela pět desítek osob, včetně populárního opozičního aktivisty Alexeje Navalného a místní televizní hvězdy Kseniji Sobčakové. Protestní akce se uskutečnila na Puškinově náměstí, kde se shromáždilo několik stovek sympatizantů protirežimní opozice. Pro Medvěděva dnes hlasovalo 299 poslanců, tedy více než nadpoloviční většina.

K vládní straně Jednotné Rusko se přidali i nacionalisté Vladimira Žirinovského. Proti návrhu byli i komunisté a poslanci menší levicové strany Spravedlivé Rusko, vytvořené původně Kremlem k odčerpání hlasů komunistických voličů. „Ať jsem zde vyslechl (v rozpravě) cokoliv, budeme spolupracovat se všemi (poslaneckými kluby), a to z jediného důvodu: všem nám jde o blaho země,“ prohlásil po hlasování Medvěděv.
   
Sám Putin v obdobné situaci před čtyřmi lety, kdy přenechal úřad hlavy státu Medvěděvovi a přecházel do čela vlády, získal 392 ze 448 odevzdaných hlasů, proti bylo jen 56 komunistů. "Všichni známe Dmitrije Medvěděva jako zkušeného politika zaměřeného na
změny," uvedl v úvodu mimořádného zasedání Putin, který v pondělí převzal z Medvěděvových rukou na příštích šest let prezidentský úřad.

Mědvěděv = politické reformy, velebí nového premiéra Putin

Připomněl, že za Medvěděvova působení v prezidentském úřadu začaly politické reformy,
tažení proti korupci a snahy o modernizaci země. Sám Medvěděv přislíbil „otevřenou vládu“, reagující na podněty od občanů a expertů, a změny v dosavadním stylu vládnutí.

Medvěděvův projev na zasedání Státní rady
Zdroj: Alexander Zemlianichenko/ČTK/AP

Asi stovka lidí zůstala na náměstí v centru Moskvy na protest proti návratu Vladimira Putina do prezidentského křesla. „Jsme tu, protože vláda Vladimira Putina nemá legitimitu. Nikdo ho nemá rád, ale on chce zůstat u moci nejméně dalších šest let,“ prohlásil stoupenec ruské opozice.

Stoupenci opozice tvrdí, že se na náměstí sešli, aby oslavili státní svátek. „Neporušujeme zákon o veřejném pořádku. Nepořádáme tady žádnou demonstraci a policie to ví,“ řekl poslanec Státní dumy Ilja Ponamarev.

Zásah ruských pořádkových sil proti opozičním demonstrantům
Zdroj: ČTK/AP/Sergey Ponomarev

V noci na dnešek a ještě brzy ráno bylo ale všechno jinak. Zásahové jednotky z davu demonstrantů odvedly do policejních cel dvacítku lidí, včetně opozičních vůdců Alexeje Navalného a Sergeje Udalcova. Oba se už do protiputinovského tábora zase vrátili. „Pokaždé když nás policisti zatýkají, se sami omlouvají a říkají, že s tím nesouhlasí, ale dostali takový rozkaz,“ konstatoval opoziční aktivista Vadim Degačev. 

Sergej Udalcov, ruský opoziční vůdce:

„Pokud nás odsud vyženou, přesuneme se na jiná náměstí. Cílem je, aby byli lidé, kteří bojují za svobodu a změnu, na náměstích každý den.“

V pondělí do ulic vyšli kvůli inauguraci Vladimira Putina, dnes se kremelská rošáda navzdory protestům dočkala svého závěru. Státní duma totiž schválila jmenování Dmitrije Medvěděva předsedou nové ruské vlády. Jeho kandidaturu poslancům osobně předložil nový prezident Vladimir Putin.

Vizitka Dmitrije Medvěděva, nového ruského premiéra:

- Dmitrij Medvěděv (46) byl od května 2008 prezidentem. Hlavou státu se stal poté, co si ho za svého nástupce vybral jeho předchůdce Vladimir Putin, který se po nástupu Medvěděva do Kremlu stal premiérem. Loni v září oba politici na sjezdu strany Jednotné Rusko oznámili, že si své funkce hodlají vyměnit. Putin tak počátkem března vyhrál už v prvním kole prezidentských voleb a 7. května byl inaugurován, Medvěděv nejprve loni vedl stranickou kandidátku pro parlamentní volby, které sice Jednotné Rusko vyhrálo, ale ztratilo ústavní většinu, a dnes byl schválen na Putinovo doporučení premiérem.
   
- S Putinem byl Medvěděv neustále srovnáván a ať se snažil sebevíce, většina Rusů za skutečného vůdce země vždy považovala Putina, bezkonkurenčně nejoblíbenějšího politika v Rusku.
   
- Medvěděv se narodil 14. září 1965 v Leningradu (dnes Petrohrad). Tam vystudoval práva a na místní univerzitě působil i jako asistent a docent. Právě zde se seznámil s Putinem, který měl zásadní vliv na jeho další kariéru. Medvěděv byl nejprve právníkem výboru pro zahraniční styky petrohradské radnice, kterému Putin šéfoval, a v roce 1999 dělal zástupce vedoucího úřadu ruské vlády.
   
- Poté, co se Putin v roce 2000 stal prezidentem, nastoupil do jeho administrativy jako zástupce šéfa prezidentského úřadu. V listopadu 2003 vedení mocné instituce převzal. V roce 2000 také vedl Putinovu kampaň. V roce 2005 byl jmenován prvním místopředsedou vlády a ve své funkci se zabýval citlivou sociální oblastí. Několik let také stál v čele plynárenského gigantu Gazprom.
   
- Do Kremlu nastoupil v květnu 2008 se sliby o právním státu a potírání korupce, k nimž přidal heslo o modernizace země, dosud závislé na exportu ropy a plynu. Podle svých kritiků však politik, který se prezentoval jako reformátor, udělal jen málo konkrétního. Zahraničí vnímalo Medvěděva jako mírného liberála a plusem pro něj bylo, že se nikdy nepohyboval v tajných službách, na rozdíl od Putina. Podle ochránců lidských práv se na poli jejich dodržování ale nic nezměnilo. Přesto se Medvěděvovi například podařilo prosadit novelu volebního zákona, která zvýší možnost menších stran dostat se do parlamentu, a poslanci také s jeho přispěním odsouhlasili návrat k přímým volbám gubernátorů, které zrušil Putin v roce 2004. Občas také na rozdíl od Putina dokázal tvrdě potrestat chybující vysoké státní úředníky a částečné oteplení přinesl i do zahraničních vztahů. Bez ohledu na tato fakta však Medvěděv podle analytiků nikdy nepřekročil své mantinely a Putinův stín.

- Medvěděv je ženatý, s manželkou Světlanou mají syna Ilju. Velkým koníčkem Medvěděva je rocková hudba. Má velkou sbírku vinylových desek, k jeho oblíbencům patří skupiny Black Sabbath nebo Deep Purple, kteří v roce 2008 zahráli na oslavách 15. výročí vzniku firmy Gazprom, jehož správní radě tehdy Medvěděv předsedal. Muzikanti legendární kapely si na jednoho ze svých nejoddanějších fanoušků v Rusku vzpomněli i loni v březnu před svým koncertem v Moskvě a rozjeli se za ním do jeho sídla v Gorkách u Moskvy. Předloni se Medvěděv zase v černomořském letovisku Soči setkal s frontmanem irské skupiny U2 Bonem.