Perou se o možnost odpálit se, popisuje zoufalství dívek zajatkyně Boko Haram

Horizont: Zpověď oběti Boko Haram (zdroj: ČT24)

V západní Africe stále narůstá počet sebevražedných útoků. Často se odpalují děti a dívky, které opásané výbušninami posílají do ulic teroristé z hnutí Boko Haram. Přesně před dvěma lety afričtí islamisté unesli z východu Nigérie 276 studentek. Zachránit se jich dosud podařilo jen 50. Zbylé žijí život, který s teroristy raději vymění za vestu plnou výbušnin.

„Letadla nás v pralese stále bombardovala a my se bály. Pořád jsme plakaly a do toho nás znásilňovali,“ vzpomíná bývalá rukojmí Boko Haram Falmata Ibrahimová. Čtrnáctiletou dívku únosci drželi v kamerunských lesích, stejně jako stovky dalších. Jediným způsobem, jak utrpení ukončit, bylo dobrovolně se přihlásit k provedení sebevražedného útoku.

„Když se nás velitelé Boko Haram ptali, kdo chce být sebevražednou útočnicí, dívky křičely: ‚Já, já, já!‘ Dokonce se o to praly,“ popisuje Falmata. „Ale to jen proto, že věřily, že se dostanou ven a potkají nějakého vojáka, kterému řeknou, že na sobě mají připevněnou bombu a zachrání si tak život,“ dodává plakajíc.

Strach z neznámých dívek

Podle Dětského fondu OSN se počet nezletilých sebevražedných útočníků ve srovnání s loňským rokem zdesetinásobil. Tři čtvrtiny z nich jsou dívky. „Když teď vidím mladou ženu nebo děvče, kterou neznám, bojím se,“ přiznává nigerijský obchodník Abdurrahman.

Na tržišti v nigerijském městečku Maroua se před nedávnem jedna z rukojmí Boko Haram odpálila. Exploze zničila stánky, střechu trhu a zabila deset lidí. Místní proto začali stavět provizorní hlídková stanoviště a všechny podezřelé kontrolují. „Soustředíme se na dívky. Boko Haram změnili taktiku a tím i naše vnímání cizích lidí. Nechtěli jsme to tak, ale nemáme na výběr,“ vysvětluje další z místních.

Unesené školačky
Zdroj: ČT24

Jen za poslední dva roky unesli podle organizace Amnesty International teroristé z Boko Haram okolo dvou tisíc dívek a chlapců. Nejznámější je případ 276 školaček, které zmizely ze školy v Čiboku. Ani po dvou letech se většinu z nich nepodařilo najít a zachránit, navzdory mezinárodní kampani a snaze politiků i celebrit po celém světě.

„Dívky nepropustíme, dokud z vězení neodejdou naši bratři,“ vzkázal prostřednictvím videa vůdce Boko Haram Abubakar Šekau. Podle některých zpráv slouží dívky islamistům jako sexuální otrokyně, případně s nimi obchodují na černém trhu s otroky.

Za posledních šest let zabily milice Boko Haram přes 20 tisíc lidí, stovky drží jako rukojmí. Statisíce dalších ohrožují a vyhání je z jejich domovů a polí. Uprchlíků jsou už více než tři miliony.

Cílem teroristické skupiny, která se přihlásila k samozvanému Islámskému státu v Sýrii a Iráku, je vytvořit stát s přísnými islámskými pravidly. Na severu Nigérie proti Boko Haram bojuje mezinárodní vojenská mise, do níž Nigérie, Niger, Čad, Kamerun a Benin poslaly necelých 9 tisíc mužů. Kolotoč únosů, útoků a smrti však nepřestává.