Netanjahu se dohodl s opozicí, odvrátil tak předčasné volby

Jeruzalém – Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odvrátil hrozbu předčasných voleb, když v noci na dnešek dosáhl dohody s opoziční stranou Kadima, která nyní vstoupí do vládní koalice. Dohodu mezi politickými stranami již potvrdil i prezidentský úřad Šimona Perese.

Zpráva se objevila ve chvíli, kdy izraelský parlament hluboko do noci diskutoval o tom, zda se má rozpustit před předčasnými volbami, jejichž termín v pondělí vláda navrhla na 4. září. Řádné volby se mají konat v roce 2013. Krátce před tím, než mohl parlament začít hlasovat o svém rozpuštění, ale podle dostupných informací Netanjahu dosáhl dohody s vůdcem opoziční strany Kadima Šaulem Mofazem. Ten údajně souhlasil se vstupem do Netanjahuovy vlády pod podmínkou, že kabinet podpoří dohodu o odkladu vojenské služby pro ultraortodoxní židy.

Kadima pod vedením bývalé ministryně zahraničí Cipi Livniové odmítala být součástí vlády, protože nevěřila, že Netanjahu chce dosáhnout mírového uspořádání s Palestinci. Livniovou ale vystřídal v čele strany bývalý ministr obrany Mofaz, který se má podle médií stát místopředsedou vlády. S podporou vládní Kadimy může Netanjahu mimo jiné získat širší podporu pro ústupky při jednáních s Palestinci.

Netanjahuova vláda je považována za jednu z nejstabilnějších

Současná vláda je jednou z nejstabilnějších, jakou Izrael za poslední roky měl. Ale rozpory v celé řadě domácích záležitostí, jako je například odvádění ultraortodoxních židů do armády či demolice nelegálních staveb v osadách na západním břehu Jordánu, přiměly Netanjahua k posunutí termínu voleb o více než rok dříve.   

Nedávné průzkumy veřejného mínění uvedly, že by Netanjahuova strana Likud získala nejméně čtvrtinu ze 120 míst v parlamentu, čímž by se stala největší parlamentní skupinou a měla tak příznivé postavení pro vytvoření většinové koalice. Naopak opoziční centristická Kadima, která je nyní s 28 křesly nejsilnější parlamentní stranou, by podle průzkumů skončila až na pátém místě.