Uprchlíky a svobodu umění nemíchat, vzkázala Merkelová Erdoganovi. Ten žádá trest pro komika

Snaha o řešení migrační krize a svoboda projevu a umění jsou dvě různé věci, které je třeba oddělit, zdůraznila německá kancléřka Angela Merkelová v souvislosti s kontroverzní básní německého satirika Jana Böhmermanna. Ten nazval tureckého prezidenta zoofilem a pedofilem. Erdogan už podal formální stížnost požadující jeho potrestání. Komikovi hrozí až pětiletý trest.

Mladý komik v básni o tureckém prezidentovi v pořadu televizní stanice ZDF uvedl, že Erdogan má „sexuální styk s kozami a sleduje dětské porno, zatímco kope do zadku Kurdy“. Německá kancléřka to už dříve odsoudila jako úmyslnou urážku, chce ale najít politické řešení problému.

„Opět chci zdůraznit, že máme základní hodnoty v ústavě, včetně článku 5, který zaručuje svobodu projevu, svobodu vědy a samozřejmě svobodu umění,“ prohlásila německá kancléřka. Tyto základní hodnoty jsou v Německu platné, ať už zrovna řeší Berlín s Ankarou uprchlíky nebo jiné záležitosti, podotkla Merkelová.

Brusel nedávno uzavřel dohodu s Ankarou, na jejímž základě mají Řekové vracet nelegální migranty do Turecka, odkud jsou naopak skuteční uprchlíci s právem na azyl posíláni přímo do evropských zemí. Berlín doufá, že se díky dohodě podaří zmírnit příliv běženců, kterých loni do Německa dorazilo přes milion.

Německé státní zastupitelství už dříve dostalo od dvou desítek soukromých osob podání, která vyjadřují podezření, že se Böhmermann dopustil trestného činu urážky orgánů nebo představitelů cizího státu. Se stíháním ale musí souhlasit německá vláda. Turecký vůdce ovšem na rozhodnutí kabinetu nemusí dbát a spor může vést v rovině občan Erdogan versus občan Böhmermann.

  • Jediný trest za urážku hlavy státu padl v 60. letech minulého století. Kolínský deník Stadtanzeiger tehdy zaplatil pokutu za vyobrazení perského šáha Pahlavího, jak prodává manželku Saúdům.
Horizont: Erdogan se chce soudit s německým komikem (zdroj: ČT24)

Ve skutečnosti jde o moc Merkelové, píše Spiegel

Komik se procesu kvůli urážce hlavy státu bát nemusí, píše Spiegel. „Pokud bude osvobozen, dobře pro něj, když bude odsouzen, ještě lepší – poslat ho do vězení jako vůbec prvního člověka za podobnou urážku by bylo absurdní. Kdyby dostal pokutu, skládali by se na něj,“ uvádí německý týdeník.

Podle Spiegelu ale vůbec nejde o komika, nýbrž o moc kancléřky, která postupně ztrácí popularitu poté, co otevřela hranice běžencům.

Erdogan na druhé straně podle týdeníku nikdy nevynechá možnost ukázat světu, co si myslí o svobodě tisku a projevu: nic – stejně jako se nestará o to, co si myslí lidé. „Jakmile ale někdo raní jeho hrdost, jeho hněv nezná mezí,“ píše Spiegel.

Soudy v Turecku v současnosti řeší zhruba dva tisíce případů údajné urážky prezidenta Erdogana. Obžalovaní jsou studenti, opoziční politici, spisovatelé nebo novináři.

Angela Merkelová
Zdroj: Hannibal Hanschke/Reuters

Specialista na mediální právo Niklas Haberkamm tvrdí, že Böhmermann se nesnažil v první řadě někoho urazit, ale použil tvrdé výrazové prostředky, aby poukázal na rozdíly ve svobodě projevu v Německu a v Turecku. „Když se zamyslíme nad tím, jak Erdogan jako politik rád tvrdě vystupuje a že rozhodně neplatí jako důsledný ochránce lidských práv, pak musí být připraven čelit i ve větší míře kritice,“ míní analytik.

Böhmermannovi následovníci mají úspěch

Televize ZDF stáhla Böhmermannovu báseň ze svého internetového archivu. Na internetu se ale objevují další příspěvky. Třeba komik Dieter Hallervorden zveřejnil na svém facebookovém profilu píseň „Erdogane, zažaluj mě“, v jejímž textu mimo jiné stojí: „Zpívám prostě o tom, co jsi zač. Terorista, co sere na svobodného ducha.“ Píseň už sdílely tisíce uživatelů.

obrázek
Zdroj: ČT24

Sám Böhmermann, který je kvůli výhrůžkám ze strany Erdoganových příznivců pod policejní ochranou, ve své básni odkazoval na předchozí pořad televize NDR extra 3, v němž zazněla satirická píseň o Erdoganovi připomínající procesy proti novinářům a turecké útoky na kurdská území. Turecký prezident si kvůli písni pozval k vysvětlení německého velvyslance v Ankaře.