Americká taktika v Afghánistánu: Tajně propouštět vězně

Washington - Američané v Afghánistánu tajně propouštějí některé zajaté radikální bojovníky. Jak uvádí deník Washington Post, jde o součást strategie vyjednávání s povstaleckými skupinami. Vězni se musí zavázat, že se nebudou znovu zapojovat do bojů. Tajně propuštění povstalci by podle platných zákonů neměli šanci na osvobození; informované zdroje americkému deníku nesdělily, kolik povstaleckých vězňů bylo tajně propuštěno. Tato taktika má zmírnit napětí v některých odlehlých afghánských provinciích.

Osvobozování zadržených ozbrojenců je součástí snahy americké vlády vyřešit afghánský konflikt vyjednáváním, píše The Washington Post. Program už existuje řadu let, ale případy, kdy se vězni touto cestou dostali na svobodu, jsou prý spíš řídké. Cílem je dosáhnout zastavení bojů v oblastech, kde se to spojeneckým silám jinou cestou nedaří. V posledních letech ale taková taktika přinesla jen malý či vůbec žádný pokrok. Zlepšení mimo jiné blokuje neochota USA propustit pět vězňů z kubánské základny Guantánamo, což je pro vůdce afghánských povstalců podmínkou případných mírových rozhovorů.

Spojenecké jednotky v Afghánistánu
Zdroj: ČT24

Na rozdíl od guantánamské věznice nepodléhá propouštění opozičních bojovníků z věznice v afghánském Parvánu souhlasu amerického Kongresu a může být provedeno tajně, píše list. Propouštění nicméně musí schválit nejvyšší americké velení.

Čeští vojáci v Afghánistánu hlásí úspěšný zásah proti povstalcům: koncem dubna v provincii Vardak spolu s afghánskými kolegy zadrželi při pátrací akci skupinu čtyř bojovníků Talibanu. Zabavili jim velké množství součástek pro výrobu výbušných zařízení. Serveru iDnes to potvrdil velitel české jednotky Martin Botík. Zmíněnou provincií prochází strategická silnice z Kábulu do Kandaháru, která je často terčem pumových útoků.

Vstup Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)