„Lovcům migrantů“ v Bulharsku roste obliba, uprchlíky svazují nebo urážejí

Uprchlická krize nebere konce a některým Bulharům už proud běženců vadí natolik, že se snaží zasáhnout sami - tvoří skupinky občanské sebeobrany. Bulharská televize BTV zveřejnila záběry, na nichž leží na zemi tři svázaní migranti, jež podobná skupina zadržela v pohoří Strandža u tureckých hranic. Šéf bulharské pohraniční policie to označil za nezákonné, Bulhaři ale práci dobrovolníků spíš chválí.

Na amatérském videu se objevují tři migranti svázaní v lese, přičemž jeden z dobrovolníků jim říká: „Žádné Bulharsko, vraťte se do Turecka“. Jeden ze členů skupinky je vyzbrojen mačetou. Migranti vypadají vystrašení a nebrání se. Podle šéfa pohraniční policie Antonia Angelova o sobě utečenci tvrdí, že jsou Afghánci.

Je to naše povinnost, tvrdí obránci vlasti

Bulhaři postavili kvůli uprchlíkům na hranici s Tureckem 95kilometrový ostnatý drát. Skupiny občanské sebeobrany se do migrační krize zapojily začátkem roku. „Každý bulharský občan má právo jít do státního lesa. Zastavování migrantů a upozorňování policie je naše občanská povinnost,“ konstatovala Organizace pro ochranu bulharských občanů.

Celebritou se stal třeba 29letý Dinko Valev, který dříve prodával autobusové náhradní díly, ale teď „loví“ migranty. Podle BBC si získal přízeň Bulharů kvůli tomu, že zadržel skupinu dvanácti syrských mužů, tři ženy a dítě, které urážel, než na místo dorazila policie.

Bulharský Helsinský výbor v březnu požádal státního žalobce, aby jeho aktivity prověřil. Proti Valevovu výslechu se postavily desítky demonstrantů, kteří vyšli do ulic města Burgas.

Minulý týden pak bulharská pohraniční policie ocenila dobrovolnické hlídky za zadržení 23 uprchlíků poblíž turecké hranice, informoval zpravodajský portál Balkan Insight News.

Jiná skupina mladých mužů z Burgasu, která se nazývá Oddíl pro ochranu žen a víry, nutí migranty, aby se vrátili do Turecka. „Pokud jste ilegální přistěhovalec, pošleme vás zpět, tak či onak,“ řekl jeden z členů oddílu s neprůstřelnou vestou.

Migranti si prý myslí, že dobrovolníci jsou policisté, a tak se vzdávají a doufají, že se budou moci registrovat jako žadatelé o azyl.

Bulharská ministryně vnitra před pár dny vyzvala veřejnost, aby nezasahovala do práce policie, která se snaží hlídat hranice, ale požádala občany, aby úřady informovali, pokud si všimnou, že někdo přešel do země nelegálně.