Cameron se hájil před poslanci: Bohatství není sprosté slovo

Bohatství není sprosté slovo, vzkázal premiér David Cameron britským poslancům. Zveřejnění svého daňového přiznání považuje za „bezprecedentní, ale nezbytný krok“. Na Camerona se kvůli kauze Panama Papers snesla vlna kritiky, protože dlouho odmítal přiznat, že vlastnil podíl v offshoreových firmách svého otce Iana. Nyní oznámil, že jeho vláda zahájí „robustní“ akci proti mezinárodním daňovým únikům.

Podle Camerona by měl být zákon o investicích v daňových rájích tvrdší, vláda by ale na druhou stranu měla bránit právo Britů na to, aby si vydělávali peníze. Jeho kabinet poskytne 10 milionů liber agentuře, jež bude informace týkající se kauzy Panama Papers analyzovat.

Co se v Británii změní?

  • Britská zámořská a závislá území jako Panenské či Kajmanské ostrovy - časté daňové ráje - začnou britskou policii informovat o skrytých vlastnících firem.
  • Britská vláda chce do konce roku zavést zákon, který bude usnadňování daňových úniků trestat.

Cameron o prodeji svých akcií: Chtěl jsem zabránit střetu zájmů

Mezi klienty panamské firmy spravující fondy v daňovém ráji byl rovněž Cameronův zesnulý otec. Akcie měl v jeho fondu i sám premiér, než je před nástupem do čela vlády v roce 2010 prodal.

„Prodal jsem všechny akcie ve svém portfoliu, protože jsem chtěl zabránit střetu zájmů a prodat všechny své podíly byl nejjasnější a nejjednodušší způsob, jak to udělat,“ hájil Cameron své kroky před zákonodárci týden od začátku aféry Panama Papers.

Cameron tehdy po zaplacení daně vydělal 19 tisíc liber. Premiér označil fond za legitimní – podle něj řada organizací veřejného sektoru jako odbory nebo BBC přijímá podobná investiční opatření. Jde o „standardní praxi, která není určena k vyhýbání se daňové povinnosti“, zdůraznil Cameron. 

Kvůli kauze premiér o víkendu čelil výzvám k demisi. Cameron se ale svého otce zastává. „Objevovaly se hluboce zraňující a nepravdivé komentáře o mém otci,“ postěžoval si premiér. Zveřejnit daňové přiznání by podle něj měli ministr financí, lídr opozice a stínový ministr financí. „Neříkám, že by to mělo platit pro všechny poslance,“ podotkl premiér.

Cameron vyhlásil monstrózní akci proti daňovým únikům (zdroj: ČT24)

Cameron před čtyřmi lety pranýřoval populárního komika Jimmyho Carra za optimalizaci daní – tedy něco, co dělal sám. „On je tím, kdo říkal, že jsou takové praktiky morálně odpudivé, a teď ho při tom nachytali,“ konstatoval stínový ministr práce a důchodů, labourista Owen Smith.

Stará se jen o vlastní kapsu. Dál mu budu říkat křivák Dave.
Dennis Skinner
poslanec opoziční Labouristické strany o Cameronovi

Šéf opozičních labouristů: Cameron je mistr v odvádění pozornosti

Šéf labouristů Jeremy Corbyn premiéra obvinil, že se chová jako „mistr v odvádění pozornosti“. Premiér si podle něj neuvědomuje, jak jsou lidé naštvaní, že platí jiná pravidla pro bohaté a jiná pro zbytek společnosti.

Šéf britských labouristů Jeremy Corbyn
Zdroj: PA/ČTK

Corbyn pak sám zveřejnil daňové přiznání z minulého roku, které podal po „deadlinu“, a tak zaplatil 100 liber pokutu. Podle informací britských médií si politik přiznání dělá sám.

U šéfa státní kasy George Osborna to vypadá, že ministr v období 2014/2015 téměř zdvojnásobil své příjmy z akcií v rodinném podniku a pronájmu nemovitosti v Notting Hillu. Na akciích vydělává víc, než je průměrný roční plat v Británii (26,5 tisíce liber). Ministr je stále pod tlakem, aby zveřejnil i údaje z předchozích období.