Příměří v Jemenu se zatím dodržuje, hlášeny jen drobnější potyčky

V Jemenu platí prvním dnem příměří, které má zajistit úspěch mírových rozhovorů. Ty se uskuteční 18. dubna v Kuvajtu. Součástí dohody o klidu zbraní je i zajištění přístupu humanitární pomoci obyvatelstvu. Příměří platí od půlnoci (nedělních 23:00 SELČ). Metropole Saná a jihojemenský přístav Aden hlásí klid, boje byly v noci slyšet jen z Táizzu, který ovládají šíitští povstalci.

Z porušení příměří se navzájem obvinily arabská koalice, která bojuje na straně jemenské vlády, a Íránem podporovaní šíitští povstalci. Podle vlády šíité v Táizzu použili dělostřelectvo krátce po začátku příměří, šíité ale tvrdí, že arabská koalice podnikla v noci tři nálety.

„Lidé tady už kvůli válce nejsou schopni žít. Měli jsme klidnou noc, bez letadel a strachu z bomb. Doufáme, že klid vydrží a válka skončí,“ řekl agentuře Reuters taxikář ze Saná Šaukí Abdalláh.

„Je to teprve začátek příměří a na začátku se mohou vyskytnout případy porušení. Doufáme, že v příštích hodinách strany prokážou víc disciplíny,“ poznamenal ministr zahraničí Abdalmálik Michláfí, jehož citovala stanice Al-Arabíja.

Náčelník generálního štábu jemenské armády Muhammad Alí Makdaší řekl, že „se příměří nezhroutilo“ a že doufá, že rebelové ho budou dodržovat a útoky ukončí. Armádní oddíly se prý zatím omezují pouze na to, aby šíitům zabránily v dalším postupu. Šíité podle generála narušili klid zbraní na několika místech, zejména v Táizzu, v provincii Maríb východně od Saná a v provincii Džauf na severu.

Komise, která sleduje dodržování příměří, hlásí z Táizzu od rána 12 případů porušení příměří ze strany povstalců. O život přišel jeden civilista, několik lidí bylo zraněno.

V Jemenu se bojuje od roku 2014, válka tam připravila o život více než 6 tisíc lidí. Světový program pro výživu (WFP) letos v březnu oznámil, že v zemi panuje humanitární katastrofa a že obyvatelstvo téměř poloviny z 22 provincií je na pokraji hladu.