Indie hledá viníka tragického požáru – zatím vyslechnuto pět lidí

Při vyšetřování tragického požáru chrámu v indické Kérale policie zadržela pět jeho zaměstnanců. Muži se podrobili výslechu kvůli údajně nepovolenému ohňostroji, který plameny zažehl. Dalších 15 hledaných osob při neštěstí uprchlo. Požár nepřežilo přes 100 osob, další stovky utrpěly zranění.

Ohňostroj byl uspořádán u příležitosti oslav hinduistického Nového roku. Jiskry, které odlétávaly od ohňostroje, zažehly petardy uskladněné v blízkosti církevní stavby. Na místě bylo v tu dobu až 10 tisíc lidí a mnozí zůstali v chrámovém komplexu uvězněni. Zhruba 380 lidí utrpělo popáleniny či jiná zranění.

Podle úředníků, které citovala stanice BBC, nebylo uspořádání ohňostroje v chrámu z bezpečnostních důvodů povoleno. Správci církevní památky ale jeho konání přesto pod tlakem ze strany věřících umožnili.

Následky požáru v indickém chrámu
Zdroj: ČTK/AP

„Pět pracovníků bylo zadrženo, aby mohli být vyslechnuti. Oficiálně zatčeni nebyli,“ sdělila policie. Podle agentury AP byli zadržení později propuštěni. Policisté se od nich chtěli dozvědět, kdo vlastnil použitou zábavní pyrotechniku a kdo si ohňostroj objednal. Podrobnosti z výslechu nebyly zveřejněny a není známo, zda přispějí k vystopování správců chrámu a dalších odpovědných osob.

V neděli kolem půl čtvrté ráno místního času se od chrámu ve vesnici Paravúr ozvala mohutná exploze a následně komplex zachvátily plameny, které v něm uvěznily mnoho věřících. Paravúr leží asi 60 kilometrů od kéralského střediska Tiruvanantapuramu.

Počet mrtvých může být ještě vyšší, protože mnoho z více než tří set zraněných má vážné popáleniny. Rodiny obětí dostanou odškodné milion rupií, což je v přepočtu přes tři sta tisíc korun. 

Následky požáru v indickém chrámu
Zdroj: ČTK/AP

V chrámu se zrovna slavil svátek. Jiskry, které odlétávaly od slavnostního ohňostroje, zažehly petardy uskladněné v blízkosti církevní stavby, sdělila policie. Na místě bylo v tu dobu až deset tisíc lidí.

Chrám každoročně pořádá soutěž o nejlepší ohňostroj v době oslav hinduistického Nového roku. Podle listu The Hindu sice platí státní zákaz pyrotechnických akcí v chrámech, ale přesto se konají na základě dočasných povolení. Tato krátkodobá povolení se vydávají právě v dobách náboženských svátků.