V prvním kole voleb v Peru vyhrála dcera vězněného exprezidenta

Favorizovaná kandidátka pravice Keiko Fujimoriová míří k vítězství v prvním kole prezidentských voleb v Peru. Nezískala ale nadpoloviční počet hlasů, takže se bude 5. června konat druhé kolo. V něm se dcera kontroverzního exprezidenta utká s někdejším ekonomem Světové banky Pedrem Pablem Kuczynským.

Podle peruánského volebního úřadu má po sečtení 83 procent hlasů Fujimoriová 39,55 procenta a exministr hospodářství Kuczynski 22,1 procenta. Třetí skončila levicová psycholožka Verónika Mendozová s 18,3 procenta hlasů. Volební účast činila 85 procent.

Fujimoriová se od otce distancovala

Fujimoriová je dcerou bývalého prezidenta Alberta Fujimoriho, který je nyní vězněn za porušování lidských práv, únosy a podíl na zabíjení v 90. letech. Čtyřicetiletá někdejší zákonodárkyně byla považována za favoritku prvního kola. Druhé kolo ale pro ni může být náročnější. Polovina Peruánců totiž podle průzkumů tvrdí, že by nikdy nevolila nikoho, kdo je spojován s jejím otcem.

Fujimoriová se během předvolební kampaně snažila od svého otce distancovat a slíbila zachovávat demokratické zřízení a pokračovat v opatřeních na podporu volného trhu.

Pedro Pablo Kuczynski
Zdroj: Guadalupe Pardo/Reuters

Kuczynského by ve funkci peruánského prezidenta rády viděly finanční trhy. Nervozitu mezi investory naopak vyvolal nedávný nárůst popularity Mendozové. Pětatřicetiletá levicová kandidátka by chtěla omezit těžební průmysl, který je klíčový pro ekonomiku Peru. Země by se mohla brzy stát světovou dvojkou v těžbě mědi.