Pochod milionů v Rusku: Obušky, slzný plyn a stovky zatčených

Moskva - Tisíce Rusů dnes poblíž centra Moskvy protestovaly proti návratu Vladimira Putina do čela státu. „Rusko bez Putina!“ skandoval dav na Blatném náměstí, odděleném řekou Moskvou od Kremlu, tradičního sídla moci, kterou v pondělí Putin už potřetí symbolicky převezme do svých rukou. Podle moskevského rozhlasu bylo zatčeno nejméně 400 demonstrantů, kteří se prý pokusili prorvat přes policejní zátarasy ke Kremlu. Policisté použili obušky a slzný plyn, na oplátku létaly kameny, prázdné lahve a světlice. Opoziční „Pochod milionů“ sice miliony Putinových odpůrců neshromáždil, ale opozice přesto označila protest za jeden z nejmohutnějších v posledních měsících. Původně čekala jen 5 000 aktivistů, přišlo však nejméně 20 tisíc lidí, optimisté hovořili i o 100 tisících.

Obě strany se obviňují z vyprovokování potyček, které si vyžádaly několik zraněných. Mezi zatčenými se ocitli i opoziční předáci Sergej Udalcov, Boris Němcov a bloger Alexej Navalnyj, kterým nyní hrozí až 15 dnů vězení. „Vypukla opravdová rvačka! Něco takového jsem ještě neviděl. Vypadalo to více jako Řecko než Rusko,“ prohlásil jeden z očitých svědků. Předchozí povolené demonstrace se obešly bez větších incidentů. „Policisté bili lidi mimořádně brutálně,“ postěžoval si opoziční předák Ilja Jašin. Nejméně sedm demonstrantů potřebovalo ošetření lékařů, dvacítku zraněných ohlásila i policie, podle níž tři její příslušníci museli být hospitalizováni. Dav prý napadl i štáb prokremelské televize NTV.

„Považujeme březnové volby za nelegitimní a Putinovu pondělní inauguraci za nezákonnou. Lidé, kteří sem přišli, vyjadřují nejen své mínění, ale i názor milionů dalších, a proto se akce jmenuje Pochod milionů,“ prohlásil opoziční předák Sergej Udalcov. „Putin je zloděj!“ či „Putine, vem si lyže a vyraž na Magadan!“ znělo z davu, ve kterém byli i přívrženci komunistů, nacionalistů, anarchistů či „přespolní“, jak svědčil i transparent „Petrohrad proti Putinovi“ nad jednou z kolon demonstrantů. Jinde, například v Ufě či Astrachani, se úřady
a policie snažily odjezdu aktivistů do metropole zabránit. Menší protesty proti Putinovi se konaly i v ruských regionech.
   
Hlava ruské pravoslavné církve, patriarcha Kirill ještě před demonstrací vyzval věřící, aby „nepodlehli pokušením ničemných hesel“ a nevěřili těm, kdo slibují na troskách starého světa vybudovat „něco nového, co nikdo nezná“. Při bohoslužbě na Poklonné hoře, kam má v podvečer přijít na 50 tisíc Putinových přívrženců, prohlásil také, že sliby nového, šťastného světa mají jen oklamat lid. „Je to poprvé, co Kirill klesl na úroveň hlavního hygienika Oniščenka,“ poznamenal server NEWSru.com; Gennadij Oniščenko během zimy vyzýval Rusy
nechodit na opoziční demonstrace, aby se v davu nenakazili chřipkou.

Demonstrace proti Putinovi
Zdroj: Alexander Zemlianichenko/ČTK/AP

Ještě před demonstrací agentura Interfax vydala zprávu, že mladíkům, které dnes policie zatkne, prý budou hned na strážnicích předány povolávací rozkazy do armády. Opozice zatím hlásí dva zatčené, kteří se podle policie snažili pronést na demonstraci vojenskou pyrotechniku a stany. Hackeři dnes napadli také weby liberálních médií, deníku Kommersant, rozhlasové stanice Echo Moskvy či televize Dožď.

Policie se v Moskvě dopočítala jen 8 000 demonstrantů, zatímco na „kulturní akci“ na Poklonné hoře odhadla počet Putinových přívrženců na 30 tisíc. Nezávislá média se policejnímu odhadu vysmála: namísto ohlášených 50 tisíc se prý sešlo maximálně 3 000 lidí pod vlajkami „Pošty Ruska“, „Mléka Ruska“ a „Jednotného Ruska“. 

Vladimir Putin
Zdroj: RIA Novosti, Alexei Druzhinin, Government Press Se/AP Photo

Putin, který je u kormidla moci už 12 let, byl 4. března zvolen hned v prvním kole prezidentských voleb téměř 64 procenty hlasů. Nejvyššího úřadu se chopí v pondělí, tentokrát na šest let. 

Krátce po 19:00 SELČ vydala agentura Interfax zprávu, že policie vytlačila z místa poslední skupinku demonstrantů, a ti se rozešli do svých domovů. Už před akcí přitom oznámili, že chtějí protestovat celou noc.