Američané varují před „věrohodnými hrozbami" v turistických místech Turecka

Spojené státy varovaly své občany před „věrohodnými hrozbami“ zejména v Istanbulu a letoviscích na jihozápadním pobřeží Turecka. Turecká policie několik hodin po varování řízeně odpálila podezřelý předmět, který se objevil na Taksimském náměstí v Istanbulu.

Americké velvyslanectví v Ankaře varování rozeslalo elektronicky, s předmětem „naléhavá zpráva“. „Americký zastupitelský úřad v Turecku by chtěl informovat americké občany, že turistické oblasti, zvláště veřejná náměstí a doky v Istanbulu a Anatolii, čelí věrohodným hrozbám,“ uvádí se v prohlášení, z něhož cituje Reuters. „Prosím, buďte nanejvýš opatrní, pokud jste v blízkosti takových oblastí,“ stojí dále ve varování.

V ulicích hlavního města je více policistů

V centru Istanbulu je znát velmi silná přítomnost policie a v blízkosti hotelu Hilton byly uzavřeny silnice. Ke konzulátům, včetně německého nebo italského, vyjely ozbrojené speciální policejní jednotky. Agentura Reuters později s odvoláním na svůj zdroj uvedla, že policie uzavřela Taksimské náměstí v centru Istanbulu. Policejní pyrotechnik prohledával předmět, který vypadal jako taška, a později ho odpálil.

obrázek
Zdroj: ČT24

Zvýšená bezpečnostní opatření v Istanbulu souvisejí i s nadcházejícím summitem Organizace islámské spolupráce (OIC), který se v největším tureckém městě uskuteční příští týden.

Turecko letos zasáhly už čtyři sebevražedné atentáty. Ze dvou útoků je obviňován takzvaný Islámský stát (IS), zatímco k dalším dvěma se přihlásili kurdští radikálové. Teroristické útoky v nákupní čtvrti Istanbulu v březnu zabily tři Izraelce, z nichž dva měli také americké občanství, a jednoho Íránce. Jiný útok v historickém centru města v lednu nepřežilo 12 německých turistů.

Vydáno pod