Vysoké Tatry vyhlásily mimořádnou situaci kvůli medvědům

Samospráva ve Vysokých Tatrách na Slovensku vyhlásila mimořádnou situaci kvůli zvýšenému výskytu medvědů v tamních osadách, mezi které patří i centra cestovního ruchu Štrbské Pleso či Tatranská Lomnica. Město Vysoké Tatry obyvatelům i návštěvníkům kromě jiného doporučilo, aby se po setmění nepohybovali v blízkosti kontejnerů na odpadky a mimo obytné budovy.

„V minulosti jsme evidovali výskyt medvědů, ale dosud medvědi nechodili tak často do obydlí. Letos máme již pět podnětů, že se dobývali do obydlí a ve dvou případech napadli i psy v rodinných domech. Pohybují se i v oblasti základních a mateřských škol,“ řekl primátor města Vysoké Tatry Ján Mokoš.

V posledním období byl výskyt medvědů hlášen hned z několika tatranských osad, podle Mokoše jsou šelmy v regionu přemnožené. Samospráva plánuje, že do lokalit nejvíce ohrožovaných pohybem medvědů budou častěji nasazeny policejní hlídky.

Výzkum zjistil, že na Slovensku pobývá skoro 1300 medvědů

Loni v listopadu oznámila Státní ochrana přírody SR výsledky výzkumu počtu medvědů na slovenském území. Pro svou komplexnost byl výzkum přelomovým počinem. „Pěti statistickými metodami jsme zjistili, že máme více než 1240 medvědů,“ okomentoval letos v lednu pro Denník N výsledky výzkumu ředitel zmiňované organizace Milan Boroš.

„V minulosti měly medvědice ve vrhu každé dva nebo tři roky jedno, výjimečně dvě mláďata, ale vychovaly zpravidla jedno. Dnes mají tři nebo čtyři a všechny je vychovají. Dostupnost potravy je vysoká a predátorů málo,“ vysvětlil Boroš zvyšující se počty medvědů, kteří se na Slovensku vyskytují zejména v pohořích, jako jsou Malá Fatra, Velká Fatra, Nízké Tatry, Vysoké Tatry, Kremnické vrchy či Poľana.

V posledních letech dochází na Slovensku ročně k několika případům útoku medvěda na člověka (např. v roce 2014 to bylo 5 zdokumentovaných napadení). Nejčastěji jsou obětí takového ataku myslivci. Ovšem vzhledem k tomu, že je medvěd chráněným živočichem, pokud na něho vystřelí a zabijí jej, musí poté prokázat, že to bylo v sebeobraně.

  • Portál www.medvede.sk shrnuje – na základě zkušeností odborníků na medvědy – několik doporučení, jak se chovat při střetnutí s tímto zvířetem.  
  • Pokud spatříme medvěda, není na místě zběsilý úprk. Ten by mohl vyprovokovat pronásledování ze strany medvěda. Jestliže nás medvěd nezaregistroval, je dobré pomalu a potichu odejít směrem, odkud jsme přišli a obejít medvěda obloukem.
  • Jestliže nás medvěd uviděl, je žádoucí na něho z co největší vzdálenosti promluvit, identifikovat se klidným, nízko položeným a vážným hlasem a pomalu přitom mávat rukama nad hlavou. Nedoporučuje se na medvěda křičet a cokoliv na něho házet.
  • Pakliže se k nám medvěd přibližuje, je nezbytné zůstat stát a zachovat klid. Postaví-li se medvěd před námi na zadní, neznamená to, že hodlá zaútočit, naopak snaží se čichem a zrakem zjistit, s kým se to potkal.
  • V krajním případě, že medvěd zaútočí, je třeba si lehnout na břicho, skrčit nohy pod sebe a rukama si zezadu chránit krk a hlavu. Má-li člověk batoh, je dobré si ho nechat na zádech. Důležité je nehýbat se a dělat „mrtvého“. Když medvěd zjistí, že není ohrožován, odejde.
Vydáno pod