Začal soud se členy al-Káidy, měli plánovat útoky z 11. září 2001

Havana - Pákistánec Chálid Šajch Muhammad a čtyři další členové al-Káidy stanuli před vojenským soudem na americké základně Guantánamo. Podle obžaloby plánovali útoky z 11. září 2001. Proces s nimi zpozdila neúspěšná snaha prezidenta Baracka Obamy základnu zavřít. Změnil alespoň pravidla – nově třeba soud nepřipustí důkazy získané mučením. Sám Muhammad prodělal 183krát waterboarding. Jemu i ostatním obžalovaným hrozí trest smrti.

Zahájení soudního procesu zkomplikovali hned v úvodu obžalovaní, kteří odmítli se soudcem komunikovat. Jeden z nich byl přivezen uvázaný na křesle a druhý se v síni začal modlit vkleče na zemi. Všichni si odmítli nasadit sluchátka, aby nemuseli poslouchat tlumočení, a neodpovídali na soudcovy otázky, například zda jsou spokojeni s vybranými obhájci.
   
Soudce proto rozhodl, aby tlumočníkova slova zněla celým sálem. Muhammadův advokát pak za něj řekl, že obžalovaný pochybuje o spravedlnosti procesu. Další obhájci pak hovořili o tom, že vězni si stěžovali, že se nemohli obléci do civilního oblečení. Padla rovněž výtka, že se s vězni nezacházelo dobře. Příbuzným obětí z 11. září 2001 bylo umožněno, aby sledovali proces prostřednictvím telemostu na několika vybraných místech v USA. Několik si jich vylosovalo také křesla přímo v jednací síni na Guantánamu.

Guantánamo
Zdroj: ČT24/ISIFA

Guantánamo funguje „vesele“ dál

Muhammadovým případem se vojenský soud na Guantánamu zabýval už před více než třemi roky. Pak ale tehdy nový americký prezident Barack Obama nařídil vojenské soudy na Guantánamu přerušit a věznici v souladu se slibem z volební kampaně do roka uzavřít. Uzavření kontroverzní věznice se mu ale nepodařilo prosadit a loni v březnu povolil pokračování vojenských soudů.

Muhammad bude souzen spolu se svým synovcem Alím Abdalem Azízem, s Jemenci Ramzím bin Šibhem a Valídem Attašem a s Mustafou Ahmadem Havsávím ze Saúdské Arábie. Všichni strávili přes tři roky v tajných zahraničních věznicích Ústřední zpravodajské služby (CIA) a tvrdí, že byli mučeni. CIA přiznala, že Muhammada ve 183 případech podrobila waterboardingu, což je podle kritiků mučení vodou.

Pákistánec Chálid Šajch Muhammad
Zdroj: ČT24

Muhammad se přiznal, že útoky z 11. září vymyslel a naplánoval. On a další čtyři členové teroristické sítě al-Káida jsou obviněni z asi 170 činů, mimo jiné z vražd 2 996 lidí, terorismu, únosu letadel či útoků na civilní objekty.

Soudní líčení budou moci sledovat pozůstalí po obětech teroristických útoků. Armáda pro ně připravila přenosy na několika vojenských základnách. Obžalovaní byli dnes předvedeni před soud, který stanoví datum samotného začátku líčení. Očekává se, že proces pak může trvat i několik let.