Šéfka vysídlenců Steinbachová kvůli protestům zrušila přednášky

Berlín - Kvůli protestům studentů zrušila předsedkyně německého Svazu vyhnanců (BdV) cyklus přednášek na Postupimské univerzitě. Erika Steinbachová se tak rozhodla pravděpodobně na základě zkušenosti z minulého týdne, kdy studenti zablokovali přednáškový sál. Šéfka střešní organizace, která sdružuje spolky Němců vysídlených po válce ze zemí střední a východní Evropy, včetně sudetoněmeckého, tak nemohla před studenty hovořit o dějinách osídlování východoevropských území Němci.

Steinbachová, která je zároveň poslankyní za Křesťanskodemokratickou stranu (CDU) kancléřky Angely Merkelové, ve svém prohlášení uvedla, že ruší čtyři přednášky, jež se měly uskutečnit od konce května do konce června.

Antifašistické skupiny protestují 

Vedení Postupimské univerzity podle ní nedokáže zaručit klidný průběh přednášek a ochránit „svobodu slova“. Její první plánovaná přednáška se minulé úterý neuskutečnila kvůli údajně násilnému zablokování přednáškového sálu členy studentského výboru (Asta) s podporou „antifašistických skupin“.

Postupimští studenti údajně minulý týden zabránili konání první přednášky o „východním osídlování“ a kolonizaci do 14. století. Podle zpravodajského serveru Spiegel Online musela blokádu zhruba stovky demonstrantů rozehnat policie, která si podle studentů počínala násilně. Kromě toho prý několik profesorů policisty podněcovalo mimo jiné výkřiky: „Bijte je!“

Podle deníku Die Welt protestující házeli po některých účastnících diskusní akce nafukovací balonky naplněné vodou, jeden člověk byl zraněn. Údajně 26 studentů je vyšetřováno z násilného nátlaku a tři navíc i z ublížení na těle.

Erika Steinbachová je nepřípustnou osobou hlavně v Polsku

Studentský výbor před první přednáškou mimo jiné upozorňoval, že Steinbachová v roce 1990 ve Spolkovém sněmu hlasovala proti uznání východní hranice Německa na Odře a Nise, stanovené po druhé světové válce. Uspořádání, kvůli němuž Německo muselo postoupit rozsáhlá území dnešnímu Polsku, se zavázalo respektovat i znovusjednocené Německo. Mluvčí studentů Tamás Blénessy tvrdí, že Steinbachová hovoří o německém národě, aniž by brala na zřetel vyhlazovací válku vedenou nacisty.

Erika Steinbachová je nepřípustnou osobou hlavně v Polsku, kde se na území obsazeném nacisty narodila. Varšava odmítá také případné zapojení Steinbachové do vznikajícího projektu berlínského dokumentačního centra, které má mapovat osudy nedobrovolných vysídlování Němců i dalších evropských národů v minulém století a které nedávno schválila německá vláda. Podobný projekt přitom iniciovala Steinbachová pod názvem Centrum proti vyhánění a na jeho prosazení založila i stejnojmennou nadaci.