Mějte větší pochopení pro moderní rodinu, vyzval František katolický svět

Papež František vyzval církev k většímu pochopení pro nově sezdané páry a jiné moderní rodiny. Papežovu řeč očekávalo s napětím více než 1,3 miliardy římských katolíků z celého světa. Dokument, který vznikl na základě debat biskupů a kardinálů, se dotýká i ožehavých témat, jako je antikoncepce či homosexuální manželství. Katolická doktrína se ale nemění.

Papež pracoval na 200stránkovém dokumentu Amoris Laetitia (Radost lásky) tři roky. Nejprve rozeslal rodinám po celém světě dotazník, v němž se ptal na jejich naděje a obavy. O rodině pak diskutovaly dvě biskupské synody v letech 2014 a 2015, jež se shodly na tom, že by katolická církev měla být vstřícnější k lidem, kteří vstoupí podruhé do manželství.

„Je důležité, aby rozvedení lidé, kteří žijí v novém svazku, věděli, že jsou součástí církve, že nejsou exkomunikováni,“ píše se v dokumentu.

Jde o velký posun v církevním učení. Je to o vstřícnosti vůči lidem, kteří mají problémy v manželství, kteří třeba ztroskotali v manželském životě. To je naprosto jiná rétorika, než jakou jsme v posledních letech z úst církevních představitelů slýchali.
Jaroslav Šebek
Historik

Podle listu The New York Times ale stále panují spory o to, zda by rozvedení katolíci měli dostávat svaté přijímání. Někteří volají po opatřeních, která by umožnila, aby kněz nebo biskup rozhodovali soukromě případ od případu. Tuto politiku prosazuje třeba vlivný německý kardinál Walter Kasper. Konzervativci ale trvají na tom, že manželství je nezrušitelné.

Papež už dříve uvedl, že chce zmínit rovněž důležitost programů předmanželské přípravy, výchovy a vzdělávání dětí. „V žádném případě nemůžeme chápat erotickou dimenzi lásky jako trpěné zlo pro dobro rodiny, ale spíše jako dar od Boha, který zkrášluje setkávání manželů,“ domnívá se papež.

Dokument se týká homosexuálů. Jejich sňatky nadále nebudou na stejné úrovni s tradičním manželstvím heterosexuálů. Podle papeže by ale homosexuálové měli být respektováni.

V souvislosti s antikoncepcí František zdůrazňuje, že rozhodnutí párů by se mělo řídit svědomím jednotlivce a nikoli dogmatickými pravidly. „Nechme je, ať důkladně zváží situaci svou a svých dětí, těch, které se již narodily, a těch, které se mohou narodit v budoucnu… Sami rodiče, nikdo jiný, by měli učinit konečné rozhodnutí před zraky Boha,“ píše se v dokumentu.

Podle BBC se mluví o tom, že František vstoupil do „minového pole katolického učení o rodině“. Zatímco konzervativci změny odmítají, liberálové doufali, že církev ukáže milosrdnější postoj vůči rodinám, jež nežijí v souladu s katolickými ideály. 

Konzervativci chtějí, aby se katolické učení nikdy nezměnilo, zatímco liberálové žádají větší soucit a chtějí, aby církev přijala lidi, kteří po rozvodu opět vstoupí do manželství.
Tom Reese
analytik National Catholic Reporter

Podle The New York Times odpůrci změn tvrdí, že František by svými liberálními kroky mohl destabilizovat církev a rozložit katolickou doktrínu. Podle odborníků se ale papež nejspíš vydá střední cestou, která nemusí uspokojit žádnou stranu, píše list The Los Angeles Times.