Kotleba je fašista, pojmenujme to jasně, prohlásil slovenský prezident Kiska

Slovenský prezident Andrej Kiska označil lídra krajně pravicové strany Ľudová strana Naše Slovensko (LSNS) a župana Banskobystrického kraje Mariana Kotlebu za fašistu. Kiska se tak jako první z nejvyšších politiků země vůči Kotlebovi ostře vymezil. Je třeba pojmenovat věc jasně a přímo, podotkla hlava státu. Zisky Kotlebovy strany v březnových parlamentních volbách na Slovensku byly jedním z největších překvapení hlasování.

„Kromě toho, že (Kotleba) pochoduje v uniformě s pochodní, tak prohlašuje, že Slovenské národní povstání je jednou z nejsmutnějších událostí v dějinách našeho státu. Říká, že Židé, kteří byli odvlečeni za (válečného) slovenského státu a zahynuli, že to není náš problém, protože my jsme slovenský národ, a ne židovský. Kotleba je fašista,“ řekl Kiska podle médií během návštěvy na středním Slovensku, kde LSNS ve volbách bodovala.

Slovenské národní povstání bylo protifašistickým vystoupením Slováků na konci druhé světové války, kdy byla tehdejší Slovenská republika pod silným vlivem nacistického Německa. Kotleba dlouhodobě netají sympatie právě k válečnému slovenskému státu.

Kotleba vystupuje proti členství Slovenska v NATO, loni se účastnil demonstrací proti imigrantům a dříve organizoval pochody proti Romům. LSNS ve svém programu kromě jiného slíbila nastolení „pořádku s parazity v osadách“ a ochranu lidí před „cikánským terorem“.

Špatně fungující stát vede podle Kisky k extrémním řešením

Podle Kisky výsledky voleb ukázaly, že lidé se začínají bouřit proti špatně fungujícímu státu a v případě, že stát selhává, voliči sahají po extrémních řešeních. „Nikdy nebudu podporovat, abychom politické strany, které inklinují k fašistům, považovali za normální partnery,“ uvedl slovenský prezident, který již po volbách na schůzky se zástupci parlamentních stran nepozval žádného představitele LSNS.

LSNS skončila ve volbách se ziskem 8,04 procenta hlasů na pátém místě. Ve 150členném parlamentu, ve kterém si křesla rozdělilo až osm stran a hnutí, Kotlebovu uskupení připadlo 14 mandátů.