Vědci odhalili gen způsobující šedivění. Prý by šel vypnout

Horizont: Vědou k stáří bez šedin (zdroj: ČT24)

Pro většinu lidí jsou nevyhnutelným znamením stáří. Proti šedinám se dosud bojovalo jen v kadeřnických salonech. Teď by mohla definitivně zvítězit věda. Genetici z University College London totiž určili gen zodpovědný za šedivění vlasů. Nejvíce se vyskytuje u Evropanů a právě ty tudíž stříbřitá hříva zdobí nejčastěji.

Vědci testovali vzorky od víc než šesti tisíc dobrovolníků z Latinské Ameriky, kterou zvolili kvůli rozmanitému původu jejích obyvatel. Zjistili, že většinu těch s šedými vlasy pojí evropské kořeny. A našli i důvod – gen IRF4.

„Má dvě podoby. První je přítomna po celém světě, druhá se vyskytuje jen u Evropanů. A zjistili jsme, že právě tato forma takřka zdvojnásobuje pravděpodobnost šedin,“ objasnil objev Kaustubh Adhikari z University College London (UCL).

Gen IRF4 ovlivňuje hladinu melaninu v těle a ten mimo jiné určuje i barvu vlasů. Věk a další faktory pak rozhodují, kdy gen IRF4 šedivění spustí. Nového a stále tmavovlasého kanadského premiéra Justina Trudeaua před tím varoval americký prezident Barack Obama. „Pokud nechcete šedivět tak jako já, budete si muset brzy začít barvit vlasy,“ utrousil s humorem.

Stáří bez šedin?

Prošedivělí lidé však mohou své naděje pomalu začít směřovat nejen k holičům a kadeřníkům. Výzkumníci si myslí, že u pouhého konstatování o původci šedin jejich práce skončit nemusí. „Vypnutí genu je samozřejmě proveditelné. Otázkou je, jestli to bude mít žádoucí účinek a jestli je to správné,“ zamýšlí se genetik Andrés Ruiz-Linares z UCL.

Revoluce v kosmetickém průmyslu by přesto byla pouze vedlejším produktem výzkumu. Jeho hlavním smyslem je zjistit, jak geny ovlivňují lidskou podobu, volbu partnerů nebo různé aspekty přirozeného stárnutí.