Gingrich končí, ve hře je kromě Romneyho už jen Paul

Arlington (USA) - Bývalý šéf Sněmovny reprezentantů Newt Gingrich dnes ukončil kampaň za získání republikánské nominace do voleb prezidenta USA. Osmašedesátiletý politik tak učinil rok poté, co jako první z vážných republikánských uchazečů oznámil svůj zájem o Bílý dům. Ve hře tak zůstává již jen pravděpodobný kandidát strany na prezidenta Mitt Romney a kongresman Ron Paul. Americká média označují Gingrichovo odstoupení z kampaně za značně opožděné, v projevu dnes Gingrich podpořil Romneyho.

Gingrich dnes v Arlingtonu ve státě Virginie v projevu ke svým příznivcům připomněl úspěchy své dlouhé politické kariéry. Mluvil i o tom, co vše je v USA třeba dát do pořádku. Kromě ekonomiky například uvedl byrokracii či zablokovaný Kongres. Nakonec Gingrich podpořil Romneyho, jehož během kampaně označoval za málo konzervativního. Dnes svá slova neodvolal, zdůraznil ale, že ve srovnání s nynějším prezidentem Barackem Obamou, „nejlevicovějším, nejradikálnějším prezidentem v amerických dějinách“, je Romney konzervativní dostatečně. Vyzdvihl Romneyho zkušenosti s podnikáním, díky nimž je na tom tento republikánský politk v řízení ekonomiky a tvorbě pracovních míst „nejméně šedesáttisíckrát lépe“ než šéf Bílého domu.

Gingrich chtěl vybudovat kolonii na Měsíci

Gingrich kandidaturu oficiálně představil loni 11. května. Již o měsíc později se mu ale prakticky rozpadl volební štáb a nikdo s ním příliš nepočítal. Bývalý šéf sněmovny se ale postavil na nohy a na konci loňského roku byl chvíli v průzkumech dokonce favoritem republikánského klání. Od začátku letoška ale začal u voličů propadat, když vyhrál jen dvoje primárky. Zároveň se jeho kampaň dostala do dluhů. Protřelý republikánský politik přesto sliboval, že v souboji vytrvá až do nominační konference strany v Tampě na Floridě na konci srpna. Vkládal naděje do toho, že žádný z kandidátů nezíská dostatečnou většinu delegátů pro nominaci a o jménu kandidáta se rozhodne až na konferenci. Definitivně Gingrichovy vyhlídky znemožnilo odstoupení největšího Romneyho rivala Ricka Santoruma na začátku dubna.

Gingrich se dostal na celonárodní výsluní, když v roce 1994 vedl republikánskou stranu při ovládnutí Sněmovny reprezentantů, kterou předtím padesát let kontrolovali demokraté. Gingrich se poté snažil prosazovat politiku omezené vlády a vyrovnaného rozpočtu. Po volbách v roce 1998 odstoupil, když republikáni ve volbách do sněmovny sice vyhráli, ale ztratili pět křesel.

Rick Perry, Mitt Romney, Herman Cain, Newt Gingrich a Michele Bachmannová
Zdroj: EPA/JIM LO SCALZO/ISIFA

Bývalý šéf sněmovny má pověst nedisciplinovaného politika se sklonem k bombastickým prohlášením. Potvrdil ji i během republikánského nominačního klání, kdy jeho kampaň často doprovázel organizační chaos. Zároveň například vyhlásil plán na vybudování kolonie na Měsíci do roku 2020, pokud se stane prezidentem. Tento záměr byl častým terčem vtipů.