Ehud Olmert a George Bush označili Írán a jeho jaderný program za hrozbu pro mír

Washington - Íránský jaderný program musí být podle izraelského premiéra Ehuda Olmerta zastaven všemi prostředky. Při návštěvě ve Washingtonu uvedl, že Teherán musí vědět, že pokud získá jaderné zbraně, vyvolá to zničující odezvu. Írán ale trvá na tom, že jeho jaderný program slouží výlučně mírovým účelům. Americký prezident George Bush na počátku rozhovorů s Olmertem označil Írán za "existenciální hrozbu pro mír". Řekl rovněž, že svět musí brát tuto hrozbu vážně.

Ke zvýšenému mezinárodnímu tlaku na Írán, vůči kterému Rada bezpečnosti OSN kvůli jeho jadernému programu přijala tři rezoluce, vyzvala také šéfka americké diplomacie Condoleezza Riceová. Dvě z rezolucí OSN obsahují sankce s cílem přimět tento islámský stát více spolupracovat s inspektory Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) a zastavit obohacování uranu. Od ledna připravují členové Rady bezpečnosti OSN text další rezoluce, která by měla zavést nové ekonomické a obchodní sankce.

Izrael, který je podle zahraničních expertů jedinou jadernou mocností na Blízkém východě, považuje Írán za svého hlavního strategického nepřítele.

Stěžejními tématy jednání Olmerta s Bushem a dalšími oficiálními činiteli ve Washingtonu jsou kromě íránského jaderného programu také izraelsko-palestinské úsilí o nastolení míru. Podle izraelského tisku ministerský předseda doufá, že se mu podaří získat moderní americký systém protiraketové obrany, radar a nové vojenské letouny.

Olmert na domácí scéně čelí výzvám k odchodu z premiérského úřadu kvůli obvinění z korupce. Koncem května vypovídal před izraelským soudem americký podnikatel Morris Talansky, který přiznal, že Olmertovi poskytl během 15 let 150 tisíc dolarů v podobě sponzorských darů a půjček na volební kampaně. Peníze předával v hotovosti v obálkách a není mu prý známo, na co byly použity.