Češi patří v anonymizaci majetku ke špičce, říká novinářka z kauzy Panama Papers

Holcová: Mocní profitují z toho, co společnost buduje (zdroj: ČT24)

V kauze Panama Papers, tedy úniku dat o převodech majetku do daňových rájů, se objevila jména celkem 283 Čechů – například Petr Kellner, Daniel Křetínský či Radovan Krejčíř. V Česku se na projektu podílelo České centrum pro investigativní žurnalistiku. Podle novinářky Pavly Holcové bude centrum postupně zveřejňovat profily těch, o nichž se v dokumentech hovoří. Češi prý v anonymizaci majetku patří v daňových rájích k úplné špičce.

V kauze Panama Papers se jedná o jeden z největších úniků interních dokumentů právní a poradenské firmy Mossack Fonseca, která sídlí ve středoamerické Panamě. Tato společnost zakládala firmy pro své klienty, vytvářela schémata v daňových rájích a legalizovala peníze nejasného původu.

Takzvaný whistleblower, tedy bývalý zaměstnanec firmy, vynesl a předal novinám Süddeutsche Zeitung přes 250 tisíc kompromitujících dokumentů. Jedná se o akcie, smlouvy, výpisy z různých obchodních rejstříků, ale i dokumenty méně formální. „Například e-mailová korespondence nebo komentáře ke smlouvám, které – co se týká nějakých závažných informací – jsou mnohem důležitější,“ dodala Holcová z Českého centra pro investigativní žurnalistiku.

Český čtyřčlenný tým investigativních novinářů na projektu pracoval přibližně půlrok. „Je strašně důležité to prostudovat a podívat se na to, jak se to týká České republiky, protože jsou tam nesmírně důležitá data,“ řekla Holcová České televizi. Současně ale zdůraznila, že i když se něčí jméno ocitlo v dokumentech, neznamená to, že dotyčná osoba porušila zákon.

Poradenská firma Mossack Fonseca se sídlem v Panamě
Zdroj: ČT24

V seznamu se kromě politiků objevuje také velké množství advokátů, podnikatelů a lidí z období privatizace či napojené na tzv. solární byznys. „My budeme postupně ta jména zveřejňovat. Už teď na našem webu investigace.cz jsme jich pár zveřejnili, napsali jsme k nim krátké profily a postupně je budeme dál zveřejňovat,“ řekla Holcová v ranním Studiu 6.

Miliardy v ráji, v Česku domek na periferii Ústí

„Na základě zkušenosti bych řekla, že Češi obecně jsou velmi zkušení, co se týká anonymizace vlastnictví firem. Využívají tu úplně nejvyšší míru anonymizace – anonymní akcie, akcie na doručitele. V daňových rájích je to téměř neprolomitelné,“ míní novinářka.

Jediný návodný údaj v uniklých dokumentech je tak pouze adresa bydliště. „V momentě, kdy je v malém rodinném domku na okraji Ústí nad Labem, tak je dohledatelné, kdo je majitelem domku, a ten majitel je jenom jeden,“ upřesnila Holcová. Dodala, že taková stopa může vést ke konkrétnímu politikovi nebo podnikateli.

Běžní lidé – zdravotní sestry, paní učitelka, opravář – to nejsou lidé, kteří využívají daňových rájů, aby si snížili daňový základ, neplatili daně atp. Jsou to ti mocní, kteří naopak platí velmi často minimální daně, přestože vlastně profitují z toho, co ta společnost buduje… Dokonce podle expertů, kteří se orientují na problematiku daňových rájů, tak se shodují v tom, že kdyby zmizely daňové ráje a anonymní akcie, zmizela by většina finančních problémů světa.
Pavla Holcová
novinářka Českého centra pro investigativní žurnalistiku

České centrum pro investigativní žurnalistiku je několik let partnerem Mezinárodního konsorcia investigativních novinářů. Mezinárodního projektu Panama Papers se účastní síť více než 300 investigativních novinářů ze stovky zemí světa.

„Spolupracovali jsme na několika projektech, takže v momentě, kdy se dostali k těmto novým dokumentům, tak nás oslovili přes naši partnerskou organizaci Organized Crime and Corruption Reporting Project, jestli budeme znovu spolupracovat,“ popsala mezinárodní spolupráci Holcová.