Nejstarší dochovaná krev patří Ötzimu

Bolzano - Vědci studující ostatky ledového muže Ötziho nalezli kolem jeho zranění červené krvinky. Tomuto prehistorickému lovci tedy patří dosud nejstarší nalezená krev. Ostatky Ötziho se našly v italských Alpách před jedenácti lety a jejich stáří se odhaduje na 5 300 let.

Krevní buňky mají tendenci se rychle rozkládat. Vědci se již dříve snažili na Ötziho těle krev nalézt, ale bez úspěchu. Nyní studie v časopise Journal of Royal Society Interface ukazuje, že Ötziho krev, která proudila z jeho těla krátce před smrtí, se zachovala. Výsledkem je nález nejstarších krvinek, které kdy kdo mohl pozorovat.

Objev by mohl napomoci k vysvětlení a popisu světově nejstarší a zároveň záhadné vraždy. Lovec měl totiž hrot šípu v zádech. V ráně na zádech, kde Ötziho zasáhl šíp, navíc vědci našli fibrin - protein, který vzniká v konečné fázi srážení krve. To podporuje názor, že pravěký muž zemřel přímo na následky zranění. „Není jasné, jestli si šíp vyndal z těla sám, nebo to udělal střelec. Ale tím vyteklo hodně krve z těla,“ vysvětluje patolog Eduard Egarter Vigl z Ústřední nemocnice v Bolzanu.

A nebyl to první vážný šrám. Den až dva před smrtí Ötzi utržil sečnou ránu na dlani. „Když se někdo brání proti útoku ostrým nožem nebo sekerou, zaujme obrannou pozici a zvedne ruku vzhůru,“ naznačuje Egarter.

Ötzi
Zdroj: Südtiroler Archäologiemuseum/Ochsenreiter

Doteď se nevědělo, jak dlouho se krev zachová, ani jak vypadaly krvinky v době měděné. Poznatky by se mohly hodit třeba v soudním lékařství při určování přesného stáří krevních vzorků.

Rozvinula se také debata, jestli Ötzi zemřel na místě, kde byl zraněn, nebo ho pohřbili jiní lidé. V únoru Albert Zink a jeho kolegové z EURAC institutu mumií a jeskynního muže v Bolzanu zveřejnili Ötziho genom.

Starší studie, která byla zveřejněna v časopise Lancet, sice poukazovala na to, že Ötziho rána na ruce obsahovala hemoglobin, dlouho se ale předpokládalo, že je vyloučeno, aby jemné červené krvinky byly zakonzervovány.

Ötzi ve své speciální "rakvi"
Zdroj: ČT24/Südtiroler Archäologiemuseum

Profesor Zink a jeho kolegové spolupracovali s výzkumnými pracovníky z Centra pro inteligentní rozhraní na univerzitě v Darmstadtu v Německu, a to při aplikaci takzvané mikroskopie atomové síly na tenké plátky tkáně vzaté z okolí rány. Technika pracuje pomocí malého kovového hrotu s bodem o několika atomech. Pohyb špičky je sledován a výsledek zobrazen na 3D mapě.

Ötzi zemřel zhruba ve věku 46 let na přelomu neolitu a doby měděné. V ledovci se zachoval také jeho oděv a výzbroj.

Reportáž Petry Flanderkové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod