Sýrie hlásí další tři desítky mrtvých

Damašek – Dvanáct vojáků a deset civilistů přišlo o život při minometném útoku v provincii Idlib a Dajr az-Zaur na východě Sýrie. Armáda pak v odvetném útoku zabila civilistu a zdemolovala školu. V zemi má přitom platit od 12. dubna příměří, nicméně zprávy o mrtvých přicházejí každý den. Devět z obětí v Idlibu byli členové jedné rodiny. Mnoho lidí je podle exilové opozice raněno, mnozí těžce. Mezitím se pozorovatelská mise OSN, která má na dodržování zastavení bojů dohlížet, potýká s obtížemi v podobě odmítání syrských úřadů poskytnout vstupní vízum některým členům mise.

Dle opozice armáda bombarduje pozice oponentů u vesnice Džisr aš-Šughúr. Mezi mrtvými jsou čtyři ženy a dvě děti. Zemřely, když na jejich dům dopadl minometný granát. Prudké boje se rozpoutaly také u vojenské základny v Dajr az-Zauru. Vojsko tam v odvetě na útok opozice spustilo minometnou palbu na oblast obývanou civilisty a v celém okolí pátrá po opozičních bojovnících.      

Boje v Sýrii pokračují, i když má platit příměří. V pondělí tam zahynulo téměř 30 osob a na sto lidí utrpělo zranění. Do Sýrie se přitom postupně sjíždějí pozorovatelé OSN. V Damašku je už jejich šéf Robert Mood, který přiznal, že syrský problém nevyřeší 300 ani 1 000 pozorovatelů. Mise má být 300členná, počítá se s tím, že do poloviny května bude v Sýrii 100 pozorovatelů.    

Podle šéfa mírových misí OSN Hervého Ladsouse Sýrie ale odmítla přijmout tři členy pozorovatelské skupiny. Přestože neupřesnil jejich státní příslušnost, jde dle všeho o zástupce států sdružených v neformální organizaci Přátelé Sýrie, která režim v Damašku ostře kritizuje a z níž řada zemí uplatňuje proti syrské vládě sankce. 

Útokům podobným těm v Idlibu ale ani dle odborníků žádná pozorovatelská mise nezabrání. Damašek je připisuje teroristům, USA se obávají, že do syrského konfliktu vstoupili členové skupin blízkých teroristické síti al-Káida.

Vydáno pod