V Mali se stále bojuje. Junta prý útok odrazila

Bamako (Mali) - Západoafrické Mali prožilo další pokus o převrat. Povstalci, kteří patří k osobní gardě svrženého prezidenta, se pokusili získat kontrolu nad strategickými místy v hlavním městě Bamaku. Vládnoucí vojenská junta ale oznámila, že útok odrazila.

Představitelé vládnoucí junty se shromáždili ve studiu televize a oznámili, že mají situaci již pod kontrolou. „Útoky mají na svědomí zahraniční živly podporované místními obskurními silami. Některé z nich jsme zatkli,“ oznámil ve vysílání představitel vládnoucí junty.

Noční události jsou důkazem trvající nestability v Mali. Prezident Amadou Toumani Touré byl v březnu svržen armádou poté, co si prý nedokázal poradit s povstáním národa Touaregů na severu země. Tourageové nastalého chaosu využili k dobytí území, kde posléze vyhlásili vlastní stát Azavad.

Azavad
Zdroj: ČT24

Střety vyhnaly z domovů téměř 300 tisíc lidí, zhruba šestina jich zamířila do sousední Burkiny Faso. „První uprchlíci sem přišli před deseti týdny, ale OSN zareagovala pozdě. Navíc zdejší region trápí sucho a lidé z Mali sem přivedli spoustu domácích zvířat, což situaci ještě zhoršuje,“ popisuje situaci uprchlíků Jean Hereu, šéf mise Lékařů bez hranic v Burkině Faso.

Okolní státy i Západ se obávají, že se nestabilní Mali může stát útočištěm pro radikální islamisty a teroristické organizace. Vojenská junta po vlně mezinárodní kritiky předala moc formálně do rukou přechodné civilní vlády; v praxi ale vojáci drží moc stále velmi pevně.

Mali prožilo další pokus o převrat (zdroj: ČT24)