Modřiny a bojkot: Nová studená válka o Ukrajinu?

Kyjev – Za oživení metod studené války dnes ukrajinské ministerstvo zahraničí označilo možnost bojkotu fotbalového šampionátu na Ukrajině ze strany německých politiků. Reagovalo tak na zprávu týdeníku Der Spiegel, podle něhož německá kancléřka Angela Merkelová zvažuje, že v případě, že nebude propuštěna vězněná expremiérka Julija Tymošenková, doporučí svým ministrům, aby na fotbalové mistrovství Evropy na Ukrajinu nejezdili. Ukrajina od 8. června pořádá šampionát společně s Polskem. Ukrajinská generální prokuratura dnes také uvedla, že modřiny, které se objevily na rukou a podbřišku Tymošenkové, nevznikly následkem bití.

Tymošenková si v současnosti odpykává sedmiletý trest za to, že v roce 2009 podepsala pro Ukrajinu údajně nevýhodnou smlouvu o dodávkách ruského plynu. Západ rozsudek nad ní kritizuje jako politicky motivovaný, podezřívá prezidenta Viktora Janukovyče a jeho lidi, že se snaží justici využívat k likvidaci oponentů.

Pokud do začátku šampionátu nebude Tymošenková na svobodě, chce prý Merkelová podle Spiegelu doporučit ministrům své vlády, aby na zápasy nejezdili. Kancléřčin tiskový úřad se ke zprávě týdeníku ale nevyjádřil. „Doufám, že jde jen o mediální kachnu,“ řekl dnes mluvčí ukrajinského ministerstva Oleh Vološyn. „Nechci vůbec pomýšlet na to, že by němečtí státníci byli schopni oživit metody studené války a ze sportu udělat rukojmí politiky,“ dodal.

Angela Merkelová
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Jako první člen německé vlády svůj nesouhlas s účastí vysoce postavených politiků na fotbale na Ukrajině dal otevřeně najevo ministr životního prostředí Norbert Röttgen. Je podle něj nutné zabránit tomu, aby ukrajinský režim, který nazval „diktaturou“, využil fotbalový šampionát k vylepšení svého obrazu ve světě. „Proto si myslím, že návštěvy premiérů a ministrů na euru za současné situace nepřicházejí v úvahu,“ říká v dnešním vydání deníku Bild. Německý ministr vnitra Hans-Peter Friedrich už v pátek varoval, že politici evropských zemí by mohli kvůli zacházení ukrajinských úřadů s Tymošenkovou bojkotovat fotbalové zápasy. Na akce spojené s Eurem 2012 neplánuje jet ani předseda Evropské komise José Barroso. Jeho mluvčí zároveň dodala, že současné dění na Ukrajině dělá Bruselu starosti.

Má bojkot smysl?

Politici ze spolupořadatelského Polska, kteří dění na východě bedlivě sledují a na porušování demokratických principů jsou velice citliví, se nyní chovají zdrženlivě a ve věci možného bojkotu mlčí. Předseda německého olympijského svazu (DOSB) Thomas Bach naopak smysl v bojkotech sportovních událostí nevidí. „V minulosti se ukázaly jako nesmyslné a neúspěšné,“ řekl. Připomněl, že po bojkotu letní olympiády v Moskvě „nebyl z Afghánistánu stažen jediný sovětský voják“.

Pořadatelství Ukrajiny o víkendu znovu obhajoval šéf UEFA Michel Platini. „To jsme ho Ukrajině neměli dávat, protože tam není všechno tak stabilizované jako v západoevropských demokraciích? To není žádné řešení,“ řekl v sobotním vydání německého deníku Die Welt. Připomněl, že Ukrajina se spoluorganizátorem stala v dubnu 2007 a v prosinci pak Tymošenková usedla do premiérského křesla.

Prezident UEFA Michel Platini
Zdroj: ČT24/ISIFA

Kvůli represím vůči Tymošenkové se německý prezident Joachim Gauck nezúčastní květnového summitu středoevropských zemí na Krymu. Podle Spiegelu nepřijede ani rakouský prezident Heinz Fischer a slovinská hlava státu Danilo Türk. Svoji účast na schůzce prý zvažují i prezidenti Estonska a Lotyšska. Také ruský prezident Dmitrij Medvěděv o víkendu označil věznění ukrajinské expremiérky za naprosto nepřijatelné.

Julija Tymošenková
Zdroj: ČTK/AP/Ukrainian Pravda

Modřiny Tymošenkové nevznikly při bití, tvrdí ukrajinské úřady

Tymošenková už několik dnů na protest proti politickým represím v zemi a fyzickému týraní, kterému je prý vystavena, drží hladovku. Modřiny, které se objevily na jejích rukou a podbřišku ale podle ukrajinských úřadů nevznikly následkem bití. Tvrdí to představitel tamní generální prokuratury s odvoláním na soudní lékaře. Neupřesnil však, zda se úřady domnívají, že si expremiérka modřiny způsobila sama. „Rozmístění modřin nasvědčuje tomu, že vznikly následkem mačkání a tlaku na tupé tvrdé předměty nebo po srážce s nimi, ale rozhodně ne po úderu pěstí. K jejich vzniku také stačila nevelká fyzická síla,“ řekl Vadym Horan. Tymošenková si ale stěžovala, že ji strážci zbili o předminulém víkendu, když se nechtěla nechat převézt z věznice na charkovskou železniční kliniku, kde se měla podrobit léčbě nemocné páteře.

Tymošenkovou dlouhodobě trápí závažné problémy s páteří, má vyhřezlou ploténku a prakticky nemůže vstávat z lůžka. Němečtí lékaři, kteří ji prohlídli, doporučili, aby se léčila v Německu. „O to usiluje ministerstvo zahraničí, o to se snaží můj úřad,“ řekla v pátek kancléřka Merkelová. Vasilij Kiseljov ze Strany regionů prezidenta Viktora Janukovyče prohlásil, že Merkelová evidentně na chvilku zapomněla, že vládne v Německu a ne na Ukrajině. Přání Merkelové považuje za „bezostyšné vměšování se do záležitostí Ukrajiny“.

O záchranu života své matky dnes v listu Frankfurter Allgemeine Zeitung německou vládu prosí dcera Tymošenkové Jevhenija. „Osud mé matky a mé země jsou nyní jedno a to samé: pokud zemře ona, zemře i demokracie,“ tvrdí Jevhenija.

Šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg po schůzce se svým slovenským protějškem Miroslavem Lajčákem řekl novinářům, že pokud by se výrazně zhoršil stav Tymošenkové nebo se stalo něco nepředvídatelného, znamenalo by to oslabení pozice Ukrajiny v Evropě. Kvůli situaci kolem Tymošenkové nepojede na summit prezidentů středoevropských zemí, který se bude konat v polovině května na Ukrajině, ani český prezident Václav Klaus.

Julija Tymošenková
Zdroj: ČTK/AP/Ukrainian Pravda