Rozestavěný most se zřítil na rušnou silnici v Indii – dvě desítky mrtvých

Nejméně dvě desítky lidí zemřely při pádu rozestavěného nadjezdu v indické Kalkatě. Konstrukce z betonu a oceli se zřítila na rušnou silnici. Víc než stovka dalších zůstává zřejmě uvězněna pod troskami. Desítky zraněných už převezli záchranáři do nemocnic.

Rozestavěný most se zřítil na dálnici ve chvíli, kdy na ní projíždělo mnoho aut. Pod těžkými kusy betonu je podle televize několik vozidel, včetně osobních i nákladních aut a mikrobusu. „Záchranné práce pokračují, spousta dalších lidí je stále pod troskami,“ uvedl indický úřad pro řešení katastrof. Pod ruinami by mohlo být až 150 lidí.

Záchranáři v Kalkatě se snaží vyprostit zasypané z trosek s pomocí pil, malých jeřábů i holých rukou. Pomáhají jim i záchranářští psi či speciální kamery.

Jogeš Šarma seděl v malé pouliční čajovně s přáteli, když viděli, jak se nadjezd překlenující šířku ulice „s hlasitým rachotem zřítil dolů“. „Položil jsem čaj a utíkal,“ vzpomíná svědek. „Na místě jsem se rozbrečel.“ Zpod zřícených nosníků a kusů betonu vykukovaly rozdrcené žluté
taxíky, zničené rikši a zkrvavené nohy zasypaných lidí.

Indický premiér Narendra Modi prohlásil, že ho pád konstrukce „šokoval a rozesmutnil“. „Moje myšlenky a modlitby jsou s rodinami lidí, kteří v Kalkatě někoho ztratili. Ať se uzdraví alespoň zranění,“ podotkl premiér.

K tragédii došlo poblíž Girish Parku, v hustě zalidněné oblasti. Příčiny neštěstí zatím nejsou jasné, ale společnost IVRCL, která je za stavbu mostu zodpovědná, prohlásila, že bude plně spolupracovat s vyšetřovateli.

Stavba nadjezdu, jenž měl usnadnit dopravu, byla zadána v roce 2007 a předpokládalo se, že bude hotová během dvou let. Dosud bylo dokončeno asi 70 procent stavby.

Zřícení nejrůznějších budov je v Indii poměrně běžné. V dubnu 2013 zemřelo 74 osob při pádu obytného domu v Bombaji, v srpnu 2015 stál kolaps budovy v témže městě život nejméně 11 osob. Asi 69 mrtvých a 80 zraněných je tragická bilance zřícení budovy v Dillí v roce 2010.