Popel z cigaret a hadí jed. Buddhistické tetování nám žehná, věří Thajci

Horizont ČT24: Buddhistické tetování v Thajsku (zdroj: ČT24)

V západní kultuře se tetování stalo spíše módou, v jiných koutech světa ale může vyjadřovat i úctu k tradici či příslušnost k určité skupině. V Thajsku tetují buddhističtí mniši a místní věří, že jejich obrazce mají magickou ochrannou moc.

Po ochranném tetování od buddhistických mnichů touží i desetitisícové davy lidí. Jedním z nejznámějších tetovacích chrámů je Wat Bang Phra, odkud pocházejí největší mistři řemesla. Každý rok se tu pořádá slavnost pro ty, kteří chtějí znovu požehnat starému tetování nebo udělat nové.

„Každý zde má svou vlastní víru. Já věřím tomu, že tetování je posvátné a žehná mi,“ říká Saiyud Rampala.

Mnich odříkává magickou mantru a přivolává ochrannou moc. Tetuje se dlouhou jehlicí a ručně, zhruba za půl hodiny nanese tři tisíce vpichů. Do inkoustu mniši přidávají speciální ingredience - třeba cigaretový popel nebo hadí jed.

Dříve se tak chránili válečníci a vojáci, kteří si nejčastěji přáli nezranitelnost. Teď jsou mezi zákazníky i právníci, taxikáři, lékaři, prostitutky nebo prodavači oříšků. A také přání jsou jiná - chtějí peníze, lásku, zdraví, štěstí nebo plodnost.

„Měl jsem automobilovou nehodu, ale nic se mi nestalo. V práci se mi daří dobře. Věřím, že mě mistr tímto tetováním požehnal,“ dodává potetovaný Ex Sakulpan.