Koleje v Idomeni znovu blokují migranti

Migranti, kteří uvázli na uzavřené řecko-makedonské hranici, obnovili protestní blokádu železniční trati, která spojuje Řecko s Makedonií. Řecká policie sice původně informovala, že se podařilo trať uvolnit, vzápětí ale vyšlo najevo, že demonstranty, kteří odešli, záhy vystřídali na kolejích jiní.

V Idomeni u řecko-makedonské hranice blokovali migranti železnici deset dnů. Policie proti nim povolala těžkooděnce a v úterý ráno nakonec oznámila, že se podařilo dráhu uvolnit a dav se v klidu rozešel. Sotva se ale původní protestující lidé stáhli, obsadila koleje znovu asi padesátka nových demonstrantů.

Štáb řecké vlády, který se zabývá řešením uprchlické krize, se podle agentury DPA zabývá myšlenkou na použití síly v Idomeni. Členové štábu ale zatím sázejí spíše na to, že lidé provizorní tábory dříve nebo později dobrovolně opustí a nechají se převézt do středisek ve vnitrozemí.

Opakované fámy o otevření hranic živí beznaděj v Idomeni (zdroj: ČT24)

Pokus o rozpuštění obřího uprchlického tábora v Idomeni a převezení uprchlíků do jiných zařízení začal v pátek. Migranti se zatím mohou hlásit dobrovolně, odměnou jim má být volný pobyt v lokalitě, kam budou přemístěni. Velký zájem o cesty ale není. „Lidé na místě zůstávají, protože není kam se vracet – řecké tábory jsou nyní přeplněné a v některých z nich panují srovnatelné či horší hygienické podmínky než v Idomeni,“ zdůvodnil jejich váhání spolek Pomáháme lidem na útěku.

V provizorním táboře v Idomeni je podle spolku deset až dvanáct tisíc uprchlíků. Žijí buď ve velkých stanech Lékařů bez hranic, nebo v malých turistických stanech. V dalších třech menších táborech je asi tisícovka lidí a v nedalekém Polykastru ještě zhruba 1500.