Američané stahují 9 tisíc vojáků z Okinawy

Washington - Po několikaletých jednáních Spojené státy s Japonskem dohodly přesun 9 tisíc amerických vojáků z ostrova Okinawa. Jednotky se přestěhují na americký Guam a další tichomořské ostrovy. Zhruba 10 tisíc dalších vojáků ale na Okinawě zůstane. Smlouva přišla krátce před cestou japonského premiéra do USA. Odchod amerických vojáků z Okinawy požaduje tamní veřejnost, stejně jako zrušení letecké základny Futenma. Přesun bude z třetiny hradit Tokio - vyjde ho na 60 miliard korun.

Spojené státy a Japonsko dosáhly po dlouholetých diskusích dohody o přesunu 9 000 příslušníků americké námořní pěchoty z japonského ostrova Okinawa. Z nich se 5 000 přemístí na Guam a zbytek do dalších míst, mimo jiné na Havaj či do Austrálie. Součástí smlouvy je i závazek Japonska, že přispěje 3 miliardami dolarů na přesun vojsk na Guam a na vybudování vojenských výcvikových táborů na Guamu a Mariánských ostrovech.

„Jsem velmi potěšen, že po mnoha letech jsme dosáhli této důležité dohody,“ raduje se americký ministr obrany Leon Panetta. Spojené státy rozhodně přesunem vojáků nepřijdou o vliv v oblasti. „Ve výsledku tedy budeme mít stejné zastoupení v západním Pacifiku, jaké jsme plánovali,“ uvedl vysoký představitel amerického ministerstva obrany.

Kurt M. Campbell, náměstek ministryně zahraničí USA:

„Pokládáme to za průlom ve velmi dlouhé patové situaci, která svazovala ruce naší politice, oběma našim systémům.“

Dlouho se přitom Japonsko se Spojenými státy nemohly dohodnout. Američtí vojáci nejsou u domácích Japonců příliš oblíbeni po incidentu z roku 1995, kdy na Okinawě jeden z vojáků znásilnil japonskou školačku. Na ostrovech se nachází americká základna Futenma, která je v sousedství hustě zalidněné oblasti. Teď by se měla zrušit. Na 10 tisíc amerických vojáků nicméně na Okinawě zůstane.

Okinawa

Ostrovy, které dnes tvoří prefekturu Okinawa, nebyly původně součástí Japonska. V roce 1872 anektovalo Japonsko ostrovy jako svou kolonii a od roku 1879 tvoří samostatnou prefekturu.

Americká armáda je v Japonsku přítomná v podstatě nepřetržitě od roku 1945. Od června tohoto roku totiž probíhala na ostrovech bitva, která trvala 82 dní. V bojích na Okinawě zemřelo více než 100 tisíc civilistů, 100 tisíc japonských vojáků a 12 tisíc amerických vojáků.

Po konci druhé světové války a po bitvě o Okinawu byla prefektura po 27 let spravována administrativou Spojených států amerických, které zde vybudovaly několik svých vojenských základen. Zpět Japonsku byla prefektura předána 15. května 1972.