Bouře Katie zanechala desetitisíce Britů bez proudu. Hrozí povodně

Velkou část Británie a západ Francie zasáhla bouře Katie. Londýnská letiště zrušila desítky letů, další byly odkloněny. Kvůli vichru, který v nárazech dosahoval rychlosti až 170 kilometrů v hodině, se bez proudu ocitly desetitisíce lidí. Meteorologové dále očekávají déšť, Británii tak hrozí povodně.

Bez elektrické energie zanechala velikonoční bouře přes 100 tisíc domácností v Británii a dalších 35 tisíc lidí v západofrancouzské Bretani. Mnozí jsou stále bez proudu.

Hasiči museli zasahovat na stovkách míst, především kvůli popadaným stromům či lešením. Britské úřady preventivně uzavřely několik dálničních mostů a dalších silničních komunikací, přerušena byla také železniční doprava. Nejezdily trajekty přes Lamanšský průliv a krátce byl uzavřen přístav v Doveru.

 V Londýně a jihovýchodní Anglii vál mohutný vichr, což ochromilo dopravu na letištích Gatwick a Heathrow obsluhujících metropoli na Temži. Zrušeno bylo 87 letů, 43 jich bylo přesměrováno, další měly zpoždění. Zdržení se dotklo i spojů z pražského Letiště Václava Havla.

Lidé v letadlech plakali

Pasažéři z letadel, která měla původně přistát na Gatwicku, hovořili podle BBC o „strašných zážitcích“, když piloti na poslední chvíli kvůli větru vzdali pokus o přistání. Jeden z cestujících z Budapešti do Londýna uvedl, že letadlo se při pokusu o přistání na Gatwicku houpalo zleva doprava, lidem na palubě se dělalo špatně. Když stroj konečně dosedl v Birminghamu, „lidé tleskali a plakali“.

Britský meteorologický úřad Met Office kvůli přívalu dešťových srážek varoval před povodněmi v jihozápadní Anglii, celkem vydal asi 150 upozornění. Bouře Katie se podle meteorologů posune na sever od ostrovů, pršet však bude v Británii celý týden.

Vydáno pod