V Itálii se střílelo na slovenské autobusy. Konkurenční boj, míní dopravce

Slovenský autobus zasáhly před římským Koloseem kulky. Nikdo nebyl zraněn, škody jsou jen materiální. Podobných incidentů prý v Itálii v poslední době přibývá. Slovenské ministerstvo zahraničí tvrdí, že se jich dopouštějí vandalové, kteří se zaměřují na slovenské, polské a české vozy poskytující služby asijským turistům. Podle majitele jednoho ze slovenských přepravců jde o konkurenční boj.

Slovenské autobusy v italských městech kdosi ostřeluje. Autobus prešovského přepravce Eurovan, který k římskému amfiteátru přivezl čínské turisty, byl zasažen do bočního plechu a dvou oken. Italští policisté, kteří útok vyšetřují, doporučili řidiči vozu opustit Řím. K podobným incidentům prý došlo na více místech města, stejně tak ve Florencii a Pise.

Podle slovenského ministerstva zahraničí se střílelo na tři autobusy a jeden minivan. „Střelba způsobila pouze materiální škodu, nedošlo ke zranění žádného slovenského občana,“ uvedl mluvčí rezortu Juraj Tomaga. „V jednom případě byli v autobuse slovenští turisté, předtím na místě parkoval slovenský autobus s asijskými turisty,“ popsal situaci před Koloseem.

Konkurenční boj, míní přepravce

Zkušenost se střelbou má také slovenský přepravce Dansa Trans z Čadce. Majitel firmy Daniel Zajac soudí, že se jedná o konkurenční boj. K podobným událostem prý v turistických oblastech dochází už asi měsíc.

Cestovní kanceláře si totiž začaly najímat slovinské, polské, české a slovenské dopravce, což italští řidiči nesou nelibě. Zajac proto přemýšlí, že se s firmou z Itálie stáhne. „Začala sezona zájezdů. Začínáme mít obavy, co se ještě může stát,“ cituje jej Denník N.