Experti: Breivik mluví jako nacista a voják

Oslo – Norský deník Aftenposten si všímá toho, jaký vlastně používá souzený norský atentátník Anders Behring Breivik slovník. Podle renomovaného norského psychiatra Svenna Torgersena Breivik rád mluví vojenským žargonem. Sebe označuje za „pěšáka“. Masakr, při kterém loni v červenci zabil 77 lidí, nazývá „operací“. Profesor rétoriky Berge upozorňuje, že Breivikovy projevy se nápadně podobají těm nacistickým. Čtyřicet tisíc lidí dnes zpívalo v Oslu na protest proti Breivikovi píseň Děti duhy vyzývající k míru a bratrství.

„Když Breivik popisuje 'legitimní cíle' a 'individua' místo lidí a hovoří o 22. červenci jako o 'operaci' a 'popravách', dává tím najevo, že lidské životy považuje za pouhé kostky, s nimiž si může člověk hrát, jak se mu zlíbí. Nebere své terče jako lidské bytosti, které mají city,“ myslí si Jens Elmelund Kjeldsen, profesor rétoriky a vizuální komunikace na univerzitě v Bergenu. Podle něj se dá stejné chování vypozorovat i u pachatelů genocidy a etnických čistek či dalších útoků na různé skupiny obyvatelstva.

Breivikův projev se podle odborníků nápadně podobá i vojenskému žargonu. „Armáda má vlastní slang, kterému se mnozí vysmívají a který mění lidi a předměty v technické pojmy. Voják nezabíjí, ale 'likviduje cíle'… Obžalovaný si vybudoval svůj vlastní militaristický svět, v němž sám figuruje jako voják,“ říká Torgersen.

„Armáda si vytvořila takovýto žargon, aby snížila empatii u vojáků,“ pokračuje psychiatr. „Myslí jako voják a prosazuje tento pohled na svět. Proto musí před soudem vystupovat jako jakýsi technický expert,“ přidává se profesor rétoriky na univerzitě v Oslu Kjell Lars Berge.

Sám Breivik před soudem vypověděl, že aby mohl zabít tolik obětí, „odemocializoval“ se. Torgensen soudí, že Breivik se právě přehnaně ztotožňuje s vojenskými složkami. Přitahují ho násilí a zbraně. „Myslím si, že se nemusel příliš přemáhat, aby své činy spáchal, poněvadž to tkví v jeho osobnosti,“ říká Torgersen.

Profesor Berge navíc upozorňuje, že Breivik mluví podobně jako dříve nacisté při projevech: „Ve své argumentaci se velmi podobá Hitlerovi v díle Mein Kampf. Nacisté používali technické, odborné pojmy o skupinách obyvatelstva, které chtěli vyhladit. Popisovali je, jako by to nebyli lidé, ať už se jednalo o Židy, homosexuály či Romy. Breivik se na řešení problémů dívá stejným způsobem a muslimy považuje za absolutní zlo.“

Breivik ale svůj zvláštní odtažitý slovník vysvětluje: „Kdybych se snažil mluvit normálně, nezvládl bych o svých činech vůbec hovořit.“

Anders Breivik
Zdroj: Hakon Mosvold Larsen/NTB Scanpix/AP Photo

Děti duhy zazněly na protest Breivikovi

Desetitisíce lidí se dnes na protest proti Breivikovi shromáždily v centru Osla, kde zazpívaly píseň vyzývající k míru a bratrství. Píseň Děti duhy totiž norský útočník minulý týden před soudem označil za marxistické vymývání mozků. Asi 40 tisíc lidí vytvořilo živý řetěz jen pár bloků od soudní budovy v Oslu. Happening, který se organizoval přes sociální sítě, proběhl i v dalších norských městech – v Bergenu, Trondheimu, Stavangeru či Tromsö. „Postoje lidí, jejich odhodlání zůstat stejnými Nory a nedovolit, aby je to nějak změnilo, to na nás dělá velký dojem,“ prohlásil  Victor Herbert, profesor z newyorské univerzity.

Akce se zúčastnili také ministři kultury pěti severských států, kteří mají v Oslu dnes schůzku. „Breivik tuto píseň použil jako příklad vymývání mozků, ale je to spíš pravý opak,“ uvedla další z organizátorek Christine Barová. „Domníváme se, že reprezentuje různorodost a také společnost, v níž jsme si zvolili žít a kterou Breivik a jemu podobní chtějí zničit,“ dodala. Breivik podle jeho obhájce Geira Lippestada o protestu ví. „Zaznamenal, že se venku něco děje, ale zjevně to neviděl na vlastní oči,“ řekl Lippestad televizi NRK.

Dnes pokračoval proces výpověďmi obětí. Obžalovaný nepohnutě poslouchal například výpověď 24leté Anne Helene Lundové, která byla 22. července jen sedm metrů od exploze v Oslu. Měsíc byla v kómatu, a když se probudila, nic si nepamatovala, dokonce ani jména svých rodičů. „Studovala jsem tři roky politické vědy, teď se musím znovu učit společenské vědy na středoškolské úrovni,“ řekla.

Shromáždění na protest Breivikovi
Zdroj: ČT24

Obloha plná hvězd,
modré moře, kam dohlédneš,
země pokrytá květinami,
co si přát víc? 

Společně budeme žít,
jako sestry a bratři,
malé děti duhy
a úrodné půdy.

Někteří si myslí, že je to k ničemu,
jiní maří čas tlacháním,
někteří si myslí, že můžeme žít
z plastu a syntetického jídla. 

A někteří okrádají mladé,
posílají je do války,
někteří okrádají ty,
kdo přijdou po nás. 

Obloha plná hvězd… 

Ale řekněte všem dětem,
a také každému otci a matce,
ještě máme šanci,
sdílet naději na Zemi.

Obloha plná hvězd…

Vydáno pod