Černobyl překryje nový sarkofág, složilo se na něj 29 zemí

Černobyl - V Černobylu začala oficiálně výstavba nového krytu pro čtvrtý blok tamní jaderné elektrárny, jejíž výbuch před 26 lety způsobil největší jadernou havárii v historii. Symbolické tlačítko stiskl ukrajinský prezident Viktor Janukovyč. Nový sarkofág má nahradit ten původní, který byl zbudovaný narychlo po nehodě. Dnešní start je ale z velké části pouhou oficialitou. Práce na krytu už totiž nějakou dobu běží. Nákladný projekt financují z velké části západní státy.

Janukovyč při zahájení uvedl, že konstrukce svými rozměry „nemá ve světě obdoby“. Jménem Ukrajiny poděkoval dárcovským zemím za porozumění a skutečnou podporu při překonávání následků největší jaderné katastrofy v dějinách.

Práce na novém sarkofágu s hmotností skoro 30 tisíc tun trvají od roku 2010. Ukrajinská vláda počítá, že na jeho dokončení budou potřeba ještě tři roky. Sama Ukrajina ale na nákladnou stavbu nemá. Částka v přepočtu 25 miliard korun proto půjde od investorů v zahraničí. „Je to velká událost nejen pro Ukrajinu, ale pro celý svět. To, že se podařilo sehnat tolik peněz a že se práce rozeběhly, je neskutečný úspěch,“ míní ukrajinský ministr krizových situací Victor Baloga. Příslušné prostředky na stavbu krytu se ale dávaly dohromady několik let. „Podílí se na tom 29 vlád. Celá Evropská unie, Japonsko, Kanada a Spojené státy,“ připomněl ředitel odboru hodnocení jaderné bezpečnosti Jiří Veselý.

Původní sarkofág, který měl odstínit havarovaný blok a umožnit pohyb v okolí a likvidační práce, byl už od samého počátku stavěn v rychlosti jako naprosté provizorium. „Vzhledem k tomu, za jakých podmínek byl vybudován, je značně nestabilní,“ upozorňuje Jiří veselý. Hlavním zdrojem nestability je podle něj velká hmotnost betonu na pískovém podloží. „Již před delší dobou bylo rozhodnuto o stavbě nového lehkého sarkofágu, který ten starý překryje a umožní jeho postupnou likvidaci,“ dodal Veselý.

Nový kryt havarovaný blok hermeticky uzavře nejméně na sto let

Novou konstrukci by mělo nestabilní podloží lépe unést. „Výška na horní straně oblouku je 108 metrů, rozpětí je 270 metrů a šířka stavby bude přes celý havarovaný blok, tedy 150 metrů,“ upřesnil Veselý. Obří konstrukce zatím roste asi 250 metrů od zničeného čtvrtého bloku elektrárny, aby se zmírnil dopad radiace na dělníky. Přesune se nad něj po kolejích až po dokončení. „Jak se spustí tato střecha, uzavřou se hermetické přepážky, který oddělí ten blok tak, aby do životního prostředí neunikala ani stopa radioaktivity,“ uvedl Veselý.

Kdyby se současný kryt rozpadl a ztratil svou schopnost těsnit a stínit, vzniklo by značné riziko nejen pro okolní obyvatele. „Mohlo by dojít k tomu, že by emise prachu a plynu stoupaly do ovzduší a zamořovaly širší okolí,“ varuje Veselý. Během následujících sta let by měl být zlikvidován starý sarkofág, reaktor a všechny jaderné odpady, na něž bude vybudováno úložiště v těsné blízkosti. Hospodářské využití oblasti se dá ale očekávat až za stovky let.

Čtvrtý reaktor v Černobylu explodoval v dubnu 1986 a radioaktivita z jeho nitra se rozšířila do rozsáhlých oblastí severovýchodní a severní Evropy. Výbuch bezprostředně usmrtil 31 lidí a tisíce dalších zahynuly na choroby vyvolané vysokou radiací.

Vydáno pod