V Kamerunu zadrželi atentátnici, prý je ze skupiny studentek unesených Boko Haram

Kamerunská policie zadržela dvě sebevražedné atentátnice, které plánovaly útok na severu země. Jednou z nich je čtrnáctiletá dívka, která tvrdí, že patří do skupiny školaček, které před dvěma lety unesla nigerijská islamistická skupina Boko Haram. Úřady informaci ověřují.

Dívky zadrželi v pátek ve městě Limani na kamerunsko-nigerijské hranici, kde často dochází k nejrůznějším útokům. Jedna z nich u sebe měla výbušniny.

Policie prošetřuje, zda je pravda, že jedna z dívek patří mezi studentky střední školy z města Chibok unesené v roce 2014 islamisty z hnutí Boko Haram. Pokud by se informace potvrdila, šlo by o první zprávu o osudu 219 pohřešovaných dívek po několika měsících.

Nigerijská vláda již do Kamerunu poslala rodiče dívky, aby ji identifikovali, uvedla dnes BBC. „Doufáme, že rodiče z Chiboku budou schopni dívku identifikovat a určit, zda je jednou z pohřešovaných studentek,“ uvedl Garba Shehu, mluvčí nigerijského prezidenta Muhammada Buhariho. Jestliže se slova dívky potvrdí, bude převezena do Nigérie, kde by mohla pomoci tamní vládě s vyšetřováním únosu.

Unesené školačky
Zdroj: ČT24

V dubnu od únosu, který vyvolal mezinárodní pobouření, uplynou dva roky. Asi 50 dívkám se ze zajetí podařilo utéct, 219 jich stále zůstává nezvěstných. Podle některých zpráv slouží dívky islamistům jako sexuální otrokyně, případně s nimi obchodují na černém trhu s otroky. Teroristé je prý také nutí páchat sebevražedné atentáty.

Milice Boko Haram zabily na severovýchodě Nigérie a v okolních státech již více než 20 tisíc lidí, asi tři miliony musely opustit své domovy. Cílem teroristické skupiny je vytvořit stát s přísnými islámskými pravidly. Na severu Nigérie proti Boko Haram bojuje mezinárodní vojenská mise, do níž Nigérie, Niger, Čad, Kamerun a Benin poslaly necelých 9 tisíc mužů.