Turecko varuje křesťany a židy: Islamisté mohou zaútočit během oslav Velikonoc

Turecká policie varovala křesťany a židy, že by se mohli stát během Velikonoc terčem teroristických útoků radikální organizace Islámský stát. Teroristé by se podle policie mohli v neděli, kdy si křesťané budou připomínat zmrtvýchvstání Ježíše Krista, pokusit zaútočit na kostely na tureckém území, ale cílem útoků by se prý mohly stát i synagogy.

Kromě míst spojených s nemuslimskými vyznáními by se na pozoru měly mít i zahraniční zastupitelské úřady, a to především v metropoli Ankaře, upozornila dále policie.

Varování Turci vydali týden po teroristickém útoku v Istanbulu, při němž zahynuli čtyři cizinci: tři Izraelci a Íránec. Místní úřady připsaly atentát IS, který ovládá značné části Sýrie a Iráku a v Turecku už provedl několik teroristických útoků s desítkami obětí. Nejtragičtější bilanci měl loňský říjnový útok v Ankaře, při němž zahynulo 103 lidí.

Kromě IS útočila v poslední době v Turecku dvakrát také kurdská radikální skupina Sokoli osvobození Kurdistánu (TAK).

Místo exploze v Ankaře
Zdroj: TUMAY BERKIN/Reuters

Turecko spustilo leteckou odvetu za zabitého vojáka

Turecká armáda v reakci na zabití svého vojáka na základně umístěné v severním Iráku se připojila k mezinárodní koalici a provedla první letecké útoky v této oblasti proti Islámskému státu.

Turecká armáda uvedla, že voják byl zabit během bojů mezi Islámským státem iráckými kurdskými bojovníky (pešmergy) v regionu Bašika. Další voják, který utrpěl lehká zranění, byl přepraven do nemocnice v Turecku.

Letadla koalice vedené Spojenými státy po útoku zasáhla čtyři pozice IS v oblasti. Připojilo se k nim turecké letectvo, které prý zničilo čtyři další stanoviště radikálů. Do útoků na IS se v oblasti zapojilo také turecké dělostřelectvo a tanky.

Turecko loni vyslalo několik stovek svých vojáků do Iráku bez vědomí tamní vlády. Ankara tvrdila, že jejich úkolem je ochrana vojenského personálu cvičícího irácké dobrovolníky pro boj proti IS. V Bagdádu ale tento krok vyvolal pobouření, po kterém se část vojáků stáhla. Turecká diplomacie v prosinci uvedla, že Ankara bude ve stahování svých vojáků ze země pokračovat.

Přestože Turecko je součástí koalice bojující proti IS, turecké operace proti této radikální skupině se dosud do velké míry omezovaly na odvetné útoky v reakci na útoky na IS na turecké cíle.