Šéf košického ghetta mezi nejhledanějšími nacisty

Bratislava - Nejhledanějším mužem na seznamu lovců nacistů je pětadevadesátiletý László Csatáry. Bývalý poručík četnictva je podle Střediska Simona Wiesenthala odpovědný za deportaci víc než 15 tisíc Židů, kteří žili v Košicích a jeho okolí. Tato oblast byla v roce 1944 pod maďarskou správou. Z 15 tisíc se po válce vrátilo domů asi 600 Židů.

Jméno někdejšího velitele košického ghetta Lászla Csatáryho se objevilo na seznamu nejhledanějších nacistických zločinců. Lidé ze střediska Simona Wiesenthala nedávno odhalili, že László Csatáry stále žije. Když mu kanadské úřady kvůli jeho minulosti odebraly občanství, vrátil se do Maďarska. 

Magdaléna Zádorová, přeživší pamětnice:

„On byl pánem života a smrti v ghettu.“

Maďarská prokuratura už rozběhla stíhání, zatím proti neznámému pachateli. Žádný výslech doteď neproběhl, vyšetřovatelé zatím shromažďují dokumenty. Do doby, než začne případný proces, tak mohou uběhnout i měsíce. 

Muž, který se dostal na seznam lovců nacistických zločinců na první místo, žije teď údajně v Budapešti. Tady se ukrýval i Sándor Képíró, kterého soudili v jihoslovanském Novém Sadě. Soud ho nakonec 18. července loňského roku osvobodil pro nedostatek důkazů. Tři měsíce poté zemřel.

Reportáž Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)