Džungle na čínských silnicích: Jízda na červenou, piknik v odstavném pruhu

Události: Agresivita a bezohlednost čínských řidičů roste (zdroj: ČT24)

Navzdory zpomalující ekonomice kupní síla Číňanů roste. Projevuje se to i ve stoupající poptávce po osobních autech. Ročně jich na silnicích přibude přes sto milionů. Rušnější provoz ale znamená větší dopravní zácpy a také agresivitu řidičů.

Velká města jsou čím dál tím ucpanější. Počet soukromých vozů roste o 20 procent ročně. V celé Číně to je 105 milionů aut navíc. Profesionální řidič Li Jen-pin přiznává, že na silnicích platí zákony džungle. „Často se setkávám s tím, že lidi porušují předpisy. Když na křižovatce není kamera, jezdí na červenou nebo se cpou do odstavného pruhu,“ popisuje.

Čím víc aut, tím víc frustrace, zloby a násilí. Všichni chtějí jet a nikdo nedává nikomu přednost. Stačí málo a řidiči explodují. Při jednom z incidentů řidička nečekaně zkřížila muži cestu při výjezdu z dálnice. Ten ji vytáhl z auta, mrštil s ní o zem a krutě ji zbil.

Kvůli agresi za volantem policie za poslední tři roky eviduje víc než sto milionů incidentů. Nejčastěji pramení ze zběsilého střídání pruhů, předjíždění a neschopnosti dát přednost. Došlo i k případu, kdy si celá rodina udělala piknik v odstavném pruhu na dálnici.

Čínská rodina piknikující na okraji dálnice
Zdroj: ČT24

Zmatky často působí zelenáči. V pekingské autoškole ročně vydají sto tisíc nových řidičských průkazů. Studenti se učí tomu, čemu vláda říká bezpečné a civilizované řízení.

„Mnoho čerstvých řidičů netuší, jak rychle jejich auto jezdí, jaké má jízdní vlastnosti atd. Říká se, že řidiči přebírají vlastnosti auta. Měli by zvládat emoce, i když jsou na silnicích zácpy,“ upozorňuje učitel autoškoly Čang Jang.

Na silnicích každý rok zemře přes dvě stě tisíc lidí. Úřady zpřísňují pravidla a zvyšují pokuty. S miliony nových aut a čerstvých řidičů ale panují obavy, že chaos a násilí nakonec převládnou.

Vydáno pod