Sobotka: Česko a Francie odmítají přerozdělování uprchlíků

Česko a Francie nesouhlasí s trvalým přerozdělováním uprchlíků mezi členské státy Evropské unie a shodně požadují posílit ochranu vnějších hranic Unie, řekl premiér Bohuslav Sobotka po jednání se svým francouzským protějškem Manuelem Vallsem a také s prezidentem Francoisem Hollandem.

 Sobotka v Paříži jednal rovněž s francouzskými zaměstnavateli, které přesvědčoval o výhodnosti investování v České republice. Setkal se s krajany a českými studenty a odhalil pamětní desku ke 100. výročí založení České národní rady, z níž později vznikla prozatímní československá vláda. V budově nyní sídlí České centrum a konzulát.

Jednání se týkala i situace po nedávných teroristických útocích v Bruselu. Obě země se podle českého premiéra shodují v pohledu na bezpečnostní otázky, a to včetně potřeby zvyšovat výdaje na obranu a na bezpečnostní složky.

S francouzskými partnery jednal také o dalším rozvoji intenzivní spolupráce tajných služeb obou zemí, kterou považuje za prevenci teroristických útoků. „Především je potřeba, aby co největší část občanů jednoznačně odmítala teroristické praktiky,“ odpověděl premiér na dotaz, co s teroristy, kteří již jsou uvnitř EU. „Potřebujeme, aby teroristé nenacházeli žádnou podporu a oporu ani mezi částí muslimského obyvatelstva v Evropě,“ dodal.

Události: Sobotka jednal s Hollandem (zdroj: ČT24)

Sobotka v Paříži lákal francouzské investory do Česka

Sobotka se na úvod své návštěvy Paříže setkal s francouzskými zaměstnavateli. Mimo jiné je vyzval, aby investovali v České republice. „V Česku si zahraničních investic vážíme, protože jsou klíčové pro hospodářský růst,“ řekl premiér na setkání se dvěma desítkami šéfů francouzských podniků v čele s prezidentem společnosti Iveco Bus Sylvainem Blaisem. Ten připomněl, že v Česku již působí na 500 francouzských firem.

„Francouzské společnosti, které v České republice investují, vnímáme pozitivně,“ řekl Sobotka. Připomněl také, že za prvních 18 měsíců působení jeho vlády bylo dohodnuto 196 nových investičních projektů za 108 miliard korun, a zdůraznil, že vláda neplánuje žádné změny daňových sazeb, soustředí se na zamezení daňových úniků.

Prostor pro další spolupráci vidí premiér ve vědě a výzkumu, kde připomněl 50 nových výzkumných center, v digitalizaci průmyslu a moderních technologiích či v energetice. Francie dlouhodobě patří mezi pětici nejvýznamnějších obchodních partnerů Česka, na celkovém obratu českého zahraničního obchodu se podílí přibližně čtyřmi procenty.

Vydáno pod