Demokratické primárky vrcholí, vítěze ale neurčí

New York - Maraton výběru demokratického kandidáta na příštího prezidenta Spojených států vrcholí dnešními primárkami v Montaně a Jižní Dakotě. Ani pět měsíců od startu prvního volebního shromáždění v Iowě ale závod nespěje k jasnému výsledku. O vítězi, který se v prezidentských volbách postaví republikánu Johnu McCainovi, bude muset rozhodnout cílová fotografie.

Lepší předklon na cílové čáře předvádí senátor za Illinois Barack Obama, který by se mohl stát prvním černochem ve finále souboje o Bílý dům. Od cílové pásky ho po úterních primárkách bude dělit zřejmě pouhých třicet hlasů delegátů srpnového nominačního sjezdu.  

Newyorská senátorka a bývalá první dáma Hillary Clintonová, která by se mohla stát první ženou v čele Spojených států, za Obamou zaostává o 155 delegátských hlasů. Vítěznou pásku, kterou představuje potřebných 2 118 hlasů, ale po primárkách ani jeden kandidát neprotrhne.

Rozhodnou superdelegáti

O demokratickém kandidátovi tak rozhodnou superdelegáti, tedy straničtí funkcionáři a volení zástupci v Kongresu a parlamentech jednotlivých států USA, kteří nejsou vázáni hlasováním občanů. Právě jejich podpora přibližuje k nominaci spíše Obamu, i když od 4. března vyhrál jen šest ze třinácti primárek, ve kterých pro něj hlasovalo o půl milionu Američanů méně než pro jeho soupeřku.  

Clintonová má už jen teoretickou možnost přesvědčit 200 nerozhodnutých superdelegátů, a Obamu tak předstihnout. Její úspěch už ale není příliš pravděpodobný. „Clintonová teď  jen zvyšuje svou cenu pro podzimní kampaň. I pokud Obama získá demokratickou kandidaturu, bez její podpory se v souboji s McCainem neobejde,“ odhaduje odborník na USA Kryštof Kozák z Fakulty sociálních věd UK. Že by se Clintonová stala Obamovou viceprezidentkou, ale spíše nepředpokládá: „Kombinace černocha a ženy by způsobila problémy ve volitelnosti. Obama by potřeboval konzervativně vypadajícího, zkušeného bílého muže z nějakého klíčového státu.“

Obama už se chystá na McCaina 

Sám Obama se už před časem začal vymezovat spíše proti republikánskému kandidátovi McCainovi a Clintonovou ve svých projevech takřka ignoruje. Jeho cesty také směřují spíše do států, kde se tradičně svádí ostrý boj mezi prezidentskými kandidáty, než do zbývajících států s primárkami.

V Montaně a Jižní Dakotě je ve hře dohromady 31 volených delegátů, kteří se rozdělí mezi kandidáty v poměru odevzdaných hlasů. Průzkumy naznačují vyrovnaný výsledek. K 2 118 volitelským hlasům potřebným k nominaci Clintonové schází 202,5 hlasu, zatímco Obamovi jen 47.