Jemen čeká příměří i další mírové rozhovory

Strany jemenského konfliktu se dohodly na příměří, platit začne 10. dubna o půlnoci, oznámil zvláštní vyslanec OSN pro Jemen Ismáíl šajch Ahmad. Nové kolo mírových rozhovorů by pak mělo začít 18. dubna v Kuvajtu. Předchozí pokusy o příměří většinou ztroskotaly. „Strany konfliktu přijaly návrh na příměří v celé zemi, platit začne první minutou 10. dubna,“ uvedl zmocněnec.

Vyhlášení příměří následovalo po jednáních s mezinárodně uznávanou jemenskou vládou prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího, s šíitskými povstalci, některými zeměmi Arabského poloostrova, USA a Francií.

Předchozí pokusy o příměří v Jemenu ztroskotaly. Obě strany se záhy po jeho vstoupení v platnost začaly vzájemně obviňovat z jeho porušování. Krize v Jemenu trvá od roku 2014, kdy šíitští rebelové obsadili metropoli Saná a začali postupovat dál na jih.

obrázek
Zdroj: ČT24

V sobotu uplyne rok od okamžiku, kdy se na stranu vlády prezidenta Hádího přidala arabská koalice vedená Saúdskou Arábií, která začala pozice šíitských rebelů a jejich spojenců z řad příznivců někdejšího prezidenta Alího Abdalláha Sáliha bombardovat. Díky koalici se podařilo Hádímu znovu získat kontrolu nad jižní a střední částí země.

Boje si vyžádaly nejméně 6200 obětí a Jemen je podle OSN na pokraji humanitární katastrofy. Celkem 2,4 milionu Jemenců přišlo kvůli bojům o střechu nad hlavou. Konflikt zostřil také napětí mezi regionálními velmocemi Saúdskou Arábií a Íránem, který údajně vojensky podporuje šíitské povstalce.

Vydáno pod