Schulz kritizuje Klausovu politiku: Češi by měli být součástí Evropy

Praha - Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz v exkluzivním rozhovoru pro Českou televizi kritizoval politiku českého prezidenta Václava Klause vůči Evropské unii. Podle něj je Klaus zastáncem názoru, že národní zájmy jsou na prvním místě a že Evropa není potřeba. Jenže Schulz si myslí, že takovou politikou Češi trpí.

Podle šéfa Evropského parlamentu Česká republika historicky patří do Evropy a český národ hrál velkou roli v evropských dějinách. „Česká republika byla vždy zemí, která velice přispěla ke sjednocené Evropě,“ říká Schulz. „Proto bych považoval za dobré, kdyby byli Češi uprostřed Evropy a nestáli na okraji,“ dodal.

Kritizuje proto postoj Václava Klause vůči Evropské unii: „Václav Klaus je zástupce politiky, která říká - nejdříve máme národní vlády, ty musí být na prvním místě a Evropu nepotřebujeme.“ Podle něj ale nejde, aby si každá vláda vybrala z unie jen to, co se jí líbí, a zbytek vetovala. „Češi takovou politikou trpí,“ varoval. 

„Česká republika by jako celek měla hledět na to, že Evropa jí dala mnoho pozitivního, a proto by se neměla stavět vedle ní, ale měla by kooperovat spolu s ostatními. Jsem si jist, že natrvalo to Česká republika stejně udělá,“ myslí si Schulz.

Rozhovor s Martinem Schulzem (zdroj: ČT24)

Martin Schulz

Narodil se v roce 1955 v Hehlrathu v Severním Porýní-Vestfálsku. Je to vyučený knihkupec. V 80. letech byl komunálním politikem. Do roku 1994 vlastnil knihkupectví ve městě Würselen, kde byl i starostou. Europoslancem je od roku 1994. Již jako devatenáctiletý vstoupil do Sociálnědemokratické strany Německa (SPD). Od roku 1999 je členem jejího nejvyššího vedení. 

Schulz předsedá od července 2004 druhé nejsilnější frakci v EP, která se jmenuje Pokrokové spojenectví socialistů a demokratů. Od letošního ledna je předsedou Evropského parlamentu.

Schulz je pověstný svým temperamentem, často si nebere servítky. Je vynikající řečník. Italský expremiér Silvio Berlusconi mu nabídl filmovou roli kápa v koncentračním táboře. Schulz byl taky členem výpravy na Pražský hrad, kde se europoslanci pohádali s Václavem Klausem kvůli Lisabonské smlouvě.

Martin Schulz
Zdroj: ČT24
Vydáno pod